Seizoen eikenprocessierups begint weer: help mee om ze in kaart te brengen

lokaal Deel je nieuws

Binnenkort krijgen we weer te maken met de eikenprocessierups. Deze harige jeukrupsen zorgen voor veel overlast vanaf half mei tot eind juni. De eikenprocessierups komt voor in heel Nederland. Iedereen heeft wel eens zo'n typisch waarschuwingslint zien hangen om eikenbomen. De klachten door de kleine haartjes van het beestje zijn niet fijn: jeuk, blaasjes en puistjes, zwelling, geïrriteerde ogen en ontstoken luchtwegen.

De bestrijding van de eikenprocessierups kost gemeenten en andere beheerders veel inspanning.Het is belangrijk om de verspreiding van deze rupsen goed in kaart te brengen, zodat overlast tot een minimum beperkt kan blijven. Op plekken waar mensen sport beoefenen, spelen of fietsen kan overlast ontstaan. Het is belangrijk dat iedereen goed blijft melden waar de eikenprocessierups zit. Alleen dan is te voorkomen dat kinderen, sporters, honden en paarden last krijgen van de vervelende kleine ''brandharen''.

Om het melden makkelijker te maken, is er nu een gebruiksvriendelijke app en site: Jeukrups. Hiermee kan iedereen de locatie van de rups eenvoudig melden (mét foto). Hoe meer meldingen, hoe beter het inzicht en hoe groter de kans op een effectieve bestrijding.

Zie je ergens de eikenprocessierups? Meld hem via www.Jeukrups.nl of via de de Jeukrups App in App-/Play.

advertentie
advertentie