Een landende Boeing 737 van de KLM. Vlak voordat een vliegtuig landt, moet het stabiel zijn.
Een landende Boeing 737 van de KLM. Vlak voordat een vliegtuig landt, moet het stabiel zijn. René de Leeuw

Gemeente niet bij overleg Kamercommissie over Schiphol

lokaal

HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer was deze week de grote afwezige bij een vooroverleg in de Tweede Kamer over de nabije toekomst van Schiphol. Raadslid Els Berk (GroenLinks) toonde zich tijdens de raadsvergadering verbaasd. Zij wilde van wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken weten waarom hij er niet bij was. Het simpele antwoord van de wethouder was dat hij niet op de hoogte was van de bijeenkomst.

De Kamercommissie voor Infrastrucuur en Waterstaat hield een zogeheten ronde-tafelgesprek over Schiphol. Het gesprek was een voorbereiding op een plenair debat in de Tweede Kamer op 15 mei. De Kamercommissie had voor het overleg onder meer de gemeenten Aalsmeer, Apeldoorn, Kaag en Braassem en de provincie Noord-Holland uitgenodigd.

De provincie was er ook namens de gemeente Amsterdam. Haarlemmermeer schitterde echter door afwezigheid. Raadslid Els Berk ergerde zich zichtbaar. Zij vroeg zich af of wethouder Elzakalai wel voldoende 'voelsprieten' heeft uitgezet bij dit belangrijke onderwerp. Het was Berk namelijk ook opgevallen dat Haarlemmermeer geen zienswijze, een zogenoemde position paper, heeft ingediend voorafgaand aan het Schipholdebat in de Tweede Kamer.

Wethouder Elzakalai antwoordde dat hij wel degelijk voldoende voelsprieten heeft voor Schiphol. Volgens hem gaat het om een heel complex dossier dat voortdurend de aandacht heeft van de gemeente.

GroenLinks was niet gerustgesteld door het antwoord van de wethouder. Els Berk diende een motie in om het college op te dragen alsnog een zienswijze in te dienen. Bij afwezigheid van wethouder Elzakalai, die dezelfde avond wél mocht aanschuiven bij een discussie in het tv-programma Nieuwsuur, zei zijn vervangster Marjolein Steffens-van de Water dat het college al van plan was om alsnog een position paper te maken.

Daarmee werd de motie van GroenLinks in feite overbodig, maar raadslid Berk wilde het voorstel toch in stemming brengen. VVD, D66 en Forza! stemden tegen, omdat wethouder Steffens volgens hen een heldere toezegging had gedaan. De andere partijen hielden vast aan de opdracht om tijdig met een stuk over Schiphol te komen. De tijd is te kort dat de gemeenteraad daar nog over spreekt.

advertentie