Overhandiging van de cheque door Jack Hofman aan Majo van der Meijden in het filiaal van Jumbo in winkelcentrum Skagerhof.
Overhandiging van de cheque door Jack Hofman aan Majo van der Meijden in het filiaal van Jumbo in winkelcentrum Skagerhof. Jan Aukes

Klanten Jumbo Skagerhof sparen ruim 14 duizend euro voor Bardo

Maatschappelijk

HOOFDDORP “Het is bijna niet in woorden uit te drukken hoe blij en verrast wij zijn met dit geweldige bedrag.” Dat was de eerste reactie van Majo van der Meijden die namens Hospice Bardo de cheque van 14.506 euro uit handen van Jack Hofman, eigenaar van de Jumbo supermarkt in winkelcentrum Skagerhof, ontving. 

Bij de heropening in 2014 van de Jumbo in winkelcentrum Skagerhof werd op de lege flessenautomaat de donatieknop geactiveerd. “In plaats van een emballagebon te ontvangen, waarmee klanten aan de kassa hun geld voor de ingeleverde lege flessen ontvingen, gaat het bedrag door middel van de donatieknop naar een goed doel”, legt Hofman uit. “Wij hebben in die tijd gekozen voor Stichting Bardo. Het zit bij ons om de hoek en ik weet dat veel klanten sympathie hebben met Bardo.”

Zo’n 6 jaar lang hebben klanten van Jumbo dagelijks lege flessen ingeleverd. Ondertussen liep de teller maar door, maar was het onbekend welk bedrag hier tegenover stond. Onlangs bleek dat de automaat vervangen diende worden. “Dat was hét moment om het geld te laten uitkeren”, gaat Hofman verder. “Dat het zoveel was, deed mij ook verbazen. Maar laat het heel duidelijk zijn, alle credits zijn voor onze klanten, zij hebben het geld bij elkaar gespaard voor Bardo.”

Bardo is een kleinschalige voorziening met een huiselijke en warme sfeer voor patiënten die palliatieve, terminale zorg nodig hebben. Een vast team van beroepskrachten waaronder artsen en verpleegkundigen en vrijwilligers biedt palliatief-terminale zorg aan patiënten en hun naasten. Bardo beschikt over 10 bedden. 

“Toen ik de check zag kreeg ik kippenvel”, laat Van der Meijden weten. “Ongelooflijk mooi dat zoveel klanten van Jumbo met hun emballage-donaties Bardo een hart onder de riem hebben gestoken.”

De naam BARDO (= cirkel van leven, tussenfase) stamt uit het boeddhisme waarbij de gedachte is dat een leven bestaat uit meerdere fasen. Dit verwijst naar de laatste levensfase met als doel deze veilig door te brengen met rust en vertrouwen in wat komen gaan.

“Dit hartverwarmend gebaar betekent dat wij daar investeringen mee kunnen doen die het verblijf van patiënten zo comfortabel mogelijk kunnen maken. En in de ondersteuning thuis extra middelen kunnen worden ingezet voor patiënten en hun naasten. Welke investering dat concreet worden is nu nog niet vastgesteld. In overleg wordt nader bepaald wat voor onze patiënten en naasten het belangrijkste is. Maar uiteraard laten we dat weten.”

Bij de Jumbo in winkelcentrum Skagerhof is de nieuwe machine inmiddels geïnstalleerd. Deze is klaar voor de toekomst waarbij mogelijk ook statiegeld op blik kan worden ingevoerd. “De teller staat weer op nul, de lege flessen zijn weer welkom”, lacht Hofman. “De afgelopen 6 jaar hebben onze klanten zo’n 20 duizend donaties gedaan, hopelijk kan ik over een paar jaar we zo’n mooi bedrag aan Bardo overhandigen. Voor nu wil ook ik mijn klanten hartelijke danken, de cheque van ruim 14 duizend euro is tenslotte hun verdienste.”

Overhandiging check opbrengst Jumbo flessenactie aan Bardo
advertentie
advertentie