Afbeelding
Pr

Rotary in actie voor vluchtelingen

Maatschappelijk

HAARLEMMERMEER Moldavië, het armste land van Europa, bezwijkt onder de stroom vluchtelingen uit Oekraïne. Rotary Club Haarlemmermeer gaat helpen en hoopt daarbij op hulp vanuit de bevolking.

De Rotarians pakken het gericht aan en gaan de opvang van vluchtelingen die aankomen in het grensplaatsje Soroca in het noorden van Moldavië, financieel ondersteunen. Het dorp is slechts door een rivier gescheiden van het door oorlog verscheurde Oekraïne. De 1000 inwoners van Soroca doen wat ze kunnen om de ontelbare vluchtelingen die dag na dag lopend over de brug hun dorp weten te bereiken, te helpen. Vaak zijn deze mensen al vier dagen onderweg en totaal uitgeput als ze de veilige haven bereiken. 

“Voor de kleine dorpsgemeenschap is het een gigantische opgave en tegelijkertijd een geweldige prestatie als je hoort hoe ze het voor elkaar weten te boksen”, vertelt Rotarian en initiatiefnemer George Hille uit Hoofddorp. Al ruim 15 jaar helpt hij een tiental ziekenhuizen in Moldavië aan onder meer bedden en medische apparatuur. Hier afgeschreven maar in Moldavië gaan ze nog tientallen jaren mee. 

George Hille weet er dus de weg en heeft voor dit project contact gezocht met de particuliere organisatie Soarta die de vluchtelingen bij de grens opvangt, voor tijdelijke huisvesting zorgt en vervoer koopt om ze naar Europese buurlanden te brengen. Ook koopt Soarta medicijnen, eten, drinken en kleding. “Soarta is bekend en steeds uiterst betrouwbaar gebleken”, zegt Hille. 

“Gegarandeerd dat er niets aan de strijkstok blijft hangen en geen euro in verkeerde zakken terecht komt. Sinds het begin van de oorlog heeft Soarta al veel geld uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen en wij willen de organisatie in staat stellen dit te blijven doen zolang het nodig is. Rotary Nederland heeft onze actie al ondersteund met een gift van 5.000 euro en ook onze 34 leden gaan voor een bijdrage zorgen. Daarnaast is elke donatie welkom.” Het project ondersteunen kan via NL85RABO 0324562853 tnv Rotaryclub Haarlemmermeer ovv Oekraïne.

advertentie