Connie Mitchell is trots op haar 'eigen' kinderboek.
Connie Mitchell is trots op haar 'eigen' kinderboek. PR

Vennepse piloot Connie Mitchell schrijft avontuurlijk kinderboek

29 augustus 2020 om 09:57 Mensen

NIEUW-VENNEP Connie Mitchell hangt als piloot bij KLM regelmatig 10 kilometer in de lucht. Eenmaal weer met beide benen op de grond schreef zij een kinderboek: ‘Thirsa en het spookvliegtuig’. Het boek is nu te koop en de opbrengst gaat naar een school in Zimbabwe.  

AMELIA EARHART “In vrijwel alle films, tekenfilms, series, stripboeken en reclame-uitingen waarin een piloot voorkomt, is dit een man”, zegt Mitchell. “Als je moeder juf is, je tante verpleegkundige en je buurvrouw stewardess en waar natuurlijk niets mis mee is, dan denk je als meisje er toch niet zo snel aan om piloot te worden. Met ‘Thirsa en het spookvliegtuig’ wil ik meisjes laten zien: kijk, dat kan ook! Jij kunt net als ik, of Amelia Earhart die als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overvloog, ook piloot worden. En voor jongens is het ook leuk om te lezen; zij kunnen ook worden wat ze willen”.

GEZAGVOERDER “Ik studeerde in 1991 af aan de Nationale Luchtvaartschool, waarna ik als piloot aan de slag ging bij de KLM. Nu 28 jaar later vlieg ik nog steeds als gezagvoerder met veel plezier de wereld rond. Mijn pseudoniem is samengesteld van twee namen van vliegtuigen. Dat zijn de Lockheed Constellation, die liefkozend de Connie genoemd werd, en de B-25 Mitchell, een bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de geallieerden, maar daarna nog tientallen jaren dienst deed.”

BOEINGS “Mijn moeder zei altijd tegen me dat ik alles mocht worden wat ik wilde. Deze uitspraak heeft er mede voor gezorgd dat ik nu gezagvoerder ben bij de KLM. Ik vlieg intercontinentale routes met de Boeing 777 en 787. Met mijn boek wil ik een bijdrage leveren aan het laten zien van andere rolmodellen dan de standaard, zodat meisjes gaan geloven dat zij alles kunnen worden. Of dit nou een monteur, timmerman of schoonheidsspecialiste is.
De schrijfster woont zo’n beetje op de grens van Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Zij schreef haar kinderboek deels onderweg, deels thuis. Haar man werkt ook bij de KLM: “Wij hebben zelf geen kinderen, maar ik heb in mijn omgeving genoeg kinderen die kunnen en willen toetsen wat ik geschreven heb.”

THIRSA Het verhaal van het boek is helder. De ouders van Thirsa, hoofdpersoon van het boek, zijn gescheiden. Nu wonen ‘oom’ Walter en zijn irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen is. In de oorlog verloor oma haar grote liefde waardoor zij soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over die Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden. De tekeningen in het kinderboek zijn gemaakt door Jeska Verstegen.

KOPEN ‘Thirsa en het spookvliegtuig’ is voor 15,99 euro  te koop bij boekhandel Stevens in Hoofddorp (centrum) en is bij Bruna en de online boekwinkels te bestellen. Er zijn 2.000 exemplaren gedrukt. “Het geld dat ik verdien met deze eerste druk gaat naar een schooltje  in Zimbabwe.”

Frans Tol

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie