Deze boomsoort wordt veel aangeplant in de bebouwde kom omdat hij ziektevrij is en goed bestand tegen wind.
Deze boomsoort wordt veel aangeplant in de bebouwde kom omdat hij ziektevrij is en goed bestand tegen wind. Eigen foto

Flora & Fauna: Grauwe Abeel

Natuur en milieu Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER Omdat we een nieuwe Stichtingmeergroen.nl website opzet aan het maken zijn, kwamen we er deze week toevallig achter dat er sinds mei 2006 inmiddels 499 columns geweest zijn en dat dit dus de 500ste is. Reden genoeg om een bijzonder onderwerp te kiezen. Dat werd de Grauwe Abeel. Weinig mensen kennen deze boomsoort, die heel groot kan worden. Het is een soort populier en wel een natuurlijke kruising tussen de zilverabeel (die vooral in de duinen voorkomt) en de ratelpopulier. Deze boomsoort wordt veel aangeplant in de bebouwde kom omdat hij ziektevrij is en goed bestand tegen wind. Kenmerkend voor deze soort zijn de hartvormige lenticellen. Lenticellen zijn ademopeningen in de (kurkachtige) schors. Deze ontleent de Grauwe abeel aan de zilverabeel.

BIJZONDER De Grauwe Abeel is tweehuizig. Dat wil zeggen er zijn mannelijke en vrouwelijke bomen. De vrouwelijke bomen, zoals veel populieren, maken katjes waarvan de zaden in pluis verpakt zijn. In de Verenigde Staten heten populieren daarom cotton trees. Het pluis kan zo massaal zijn, dat er in maart/april sneeuw lijkt te liggen. Omdat die sneeuw ook brandgevaarlijk is, worden bij de Grauwe Abeel vaak vooral mannelijke bomen aangeplant. De mooiste Grauwe Abelen in Haarlemmermeer staan aan de Burgemeester Pabstlaan in Hoofddorp (foto). Die staan daar op de Haarlemmermeerspoorlijn, die van 1920 tot 1935 gefunctioneerd heeft. De 2 overblijvende exemplaren van ca 5 m omtrek (foto) zijn dus hoogstwaarschijnlijk minstens 110 jaar oud. Takken die van ouderdom afvallen van de Grauwe Abeel laten een kenmerkend litteken achter, wat lijkt op een oog. Sommige Grauwe Abelen hebben de neiging om uit hun wortels honderden kleine boompjes (wortelopslag) te vormen. De monumentale exemplaren aan de Burgemeester Pabstlaan doen dat niet.

WAAR De Grauwe Abeel stelt weinig eisen aan zijn standplaats en groeit op veel soorten bodems maar bij voorkeur niet op veen. Hij komt in een brede strook van gematigde breedtegraden voor in Eurazië.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

advertentie
advertentie