Camping de Westeinder aan de rand van Rijsenhout.
Camping de Westeinder aan de rand van Rijsenhout. Ton Dijkstra / BDU

Kleen Resorts wist van permanente bewoning op Camping De Westeinder, maar niet dat het om zoveel bewoners ging

15 maart 2024 om 14:01 Overig Tips van de redactie

RIJSENHOUT Klaas Kleen was niet op de hoogte van de vele permanente bewoners op Camping De Westeinder. Die permanente bewoning is volgens de eigenaar van Kleen Resorts, die onlangs de camping in Rijsenhout heeft opgekocht, de reden waarom de gemoederen hoog opliepen toen bekend werd dat de camping is verkocht en wat de plannen zijn.

“Veel recreatieparken in Nederland zijn verouderd en onveilig”, begint Kleen zijn verhaal, hij heeft donderdag tijdens het vragenuurtje de gemeenteraad bijgepraat. “Als dit proces zich in gang zet, zie een vakantiepark verpauperen tot een plek waarin bewoners stranden en waar de gemeente vervolgens geen raad mee weet.”

VEROUDERD

Volgens Kleen is Camping De Westeinder een camping die erg verouderd is. “De infrastructuur, de elektriciteit, het gebruik van losse gasflessen is niet meer van deze tijd. Om de camping op een duurzame wijze te renoveren kan dat niet op een andere wijze zoals wij dat reeds hebben aangekondigd. Daarnaast is het huidige gebruik van de camping in strijd met het geldende bestemmingsplan”, zegt Kleen. Hij doelt op de vele permanente bewoning op de camping. “We begrijpen het maatschappelijk probleem en gaan graag met de bewoners en de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen.”

In 30 huurchalets, eigenaar van de camping, wonen mensen permanent en staan ingeschreven bij de gemeente. Nog eens 129 huurders hebben een eigen chalet, waarvan ongeveer 40 recreanten en nog eens 64 huurders die staan ingeschreven als bewoner.

GEDOOGBELEID

Deze bewoning wordt sinds 2012 toegestaan door het gedoogbeleid van de gemeente Haarlemmermeer, wist een van de bewoners tijdens een eerdere raadsessie te melden. “Gezien de huidige woningnood zal het voor deze groep niet makkelijk zijn een woning te vinden”, sprak bewoner Van der Kroon enkele weken geleden de gemeenteraad toe.

Volgens het college is er geen sprake van een gedoogbeleid met betrekking tot het verblijf op Camping De Westeinder. “Wel is het zo dat handhaving op illegale bewoning vanwege de woningdruk in onze gemeente en op uitdrukkelijk verzoek van de raad geen prioriteit heeft”, was het antwoord op vragen van Brigitte Antolini, fractievoorzitter FVD.

VERRAST

Kleen was voor de overname op de hoogte van de permanente bewoning, maar niet dat het om zoveel mensen ging. “Ik wist niet beter dat er enkele bewoners zaten die er daadwerkelijk permanent wonen, wij gingen ervan uit dat het grootste deel er een tweede huisje of chalet had”, zegt de nieuwe eigenaar. “Toen wij daadwerkelijk eigenaar werden, waren wij dan ook verrast dat het om zo’n grote groep ging. Dit bleek overigens wel bij de gemeente bekend.”

De plannen voor het vernieuwde recreatiepark zijn twee weken geleden bij de gemeente ingediend. “Ze zijn nog niet concreet, het is wachten op een reactie vanuit de gemeente.” De datum waarop alle bewoners van de camping vertrokken dienen te zijn zal niet veranderen. De deadline blijft op 1 oktober staan als het aan Kleen ligt. “We zijn volop in gesprek met de bewoners, inmiddels hebben zo’n 30 tot 40 bewoners getekend voor een opzegging. Deze zijn ook al bezig met hun verhuizing.”  

VERGOEDING

De nieuwe eigenaar laat weten serieus mee te willen denken om voor iedereen elders een plek te vinden, waar dat ook maar mogelijk is. “Maar dat zal niet meevallen met de huidige woningnood”, weet Kleen. “We willen wel degelijk een helpende hand bieden, dat kan door mee te zoeken of met een financiële vergoeding te komen.” 

Door Ton Dijkstra

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie