Bewoners zijn het parkeren van auto’s die niet in hun wijk horen spuugzat.
Bewoners zijn het parkeren van auto’s die niet in hun wijk horen spuugzat. Google Maps

Bewoners kunnen hun eigen auto niet meer kwijt

17 april 2024 om 12:30 Overig

HOOFDDORP Bewoners van Dokter van Dorstenstraat en Dokter Bolkesteinstraat zijn het parkeren van auto’s die niet in de wijk horen spuugzat. Beide straten zijn onderdeel van de Blauwe Zone D2, wat betekent dat er maximaal 2 uur geparkeerd mag worden met gebruik van een parkeerschijf. “Maar als je die schijf om de twee uur verzet, dan werkt het natuurlijk niet”, aldus boze bewoner Vos. “Wij als bewoners kunnen op deze manier onze eigen auto niet voor onze deur kwijt.”

Naast de vier appartementencomplexen ligt ook het pand van MeerWaarde in deze wijk. Personeel dat met de auto komt maakt gebruik van dezelfde parkeerplekken als de bewoners in de blauwe zone. Ook patiënten van de in dezelfde straat gevestigde dokterspost maken gebruik van de parkeerplekken. “Maar als er geen plek is, parkeren ze ook gewoon op de stoep”, laat Vos weten.

AFHANKELIJK

De meeste bewoners zijn op leeftijd en afhankelijk van hun auto. Ze hebben allemaal een parkeerontheffing aangeschaft om te mogen parkeren in de blauwe zone. “Maar we kunnen onze auto niet kwijt. MeerWaarde predikt een sociale instelling te zijn, maar ik vind ze nogal asocial. Dagelijks zie ik medewerkers met bossen autosleutels naar buiten lopen om bij de auto van de collega’s de parkeerschijf twee uur te verzetten zodat hun auto’s kunnen blijven staan.”

“Hoewel wij niet uitsluiten dat het af en toe toch gebeurt, communiceren wij duidelijk aan onze medewerkers dat dit niet de bedoeling is”, reageert Martijn Kool, bestuurder bij MeerWaarde. “Medewerkers die langer dan 2 uur hun auto moeten parkeren zoeken dan ook bij voorkeur een plek buiten de blauwe zones.” 

CONFLICT

Het conflict loopt al jaren volgens de buurtbewoner. Er is ook al diverse keren contact geweest met ambtenaren, raadsleden en wethouders. Ook bij MeerWaarde is meerdere keren aangeklopt. “Allemaal zonder resultaat, ondanks mooie beloftes.”

Ook MeerWaarde ziet de druk op de parkeerplaats toenemen. Behalve medewerkers van MeerWaarde kent ook de huisartsenpraktijk veel aanloop. Patiënten zullen zelden langer dan 2 uur blijven staan maar verhogen wel de druk. “Ten slotte constateren we ook dat veel bouwvakkers, die tegenover MeerWaarde bezig zijn met nieuwbouw, de laatste maanden gebruikmaken van de parkeerplekken”, aldus Kool.

VERLEIDEN

MeerWaarde kan en zal het parkeerprobleem onder de aandacht blijven brengen van de medewerkers. Met fietsregelingen hoopt MeerWaarde nog meer collega’s te verleiden om op de fiets naar het werk te komen. “Omdat ons werkveld de hele gemeente Haarlemmermeer betreft zullen er altijd collega’s zijn, die hun auto voor maximaal 2 uur parkeren.” 

De gemeente laat via een woordvoerder weten op de hoogte te zijn van de parkeerperikelen in de wijk. “Er wordt met enige regelmaat gecontroleerd in het blauwe zonegebied van de Dokter van Dorstenstraat en Dokter Bolkesteinstraat. De afgelopen jaren zijn meerdere bekeuringen uitgeschreven voor overtredingen in dit gebied. Er zijn geen overtredingen geconstateerd op het verzetten van de parkeerschijven terwijl hier wel specifiek aandacht voor geweest is.”

PARKEERSCHIJF

Het verzetten van een parkeerschijf is bij wet verboden. “Ik heb het bij handhaving aangekaart en die zeggen doodleuk dat ze niet meer komen omdat het geen prioriteit heeft en zij al kampen met personeelsgebrek. Tja, dan sta je als goede burger toch wel machteloos, maar we worden er inmiddels hopeloos van”, zegt Vos.

De gemeente laat weten signalen inzake parkeeroverlast binnen een blauwe zone altijd serieus te nemen. “Dat betekent niet dat deze signalen altijd direct opgepakt kunnen worden. De gemeente heeft de situatie besproken met MeerWaarde en zij brengen het onder de aandacht bij de medewerkers. Ook is gesproken over het invoeren van betaald parkeren, maar daarvan is aangegeven dat dit geen oplossing biedt omdat medewerkers dan alsnog langdurig kunnen parkeren. Handhavers blijven de locatie met enige regelmaat meenemen en zullen extra scherp zijn op het feit dat parkeerschijven mogelijk zijn doorgedraaid.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie