Afbeelding
Marijn van Kalmthout

Vierde startplek rookie Rinus ‘Veekay’ in Indy 500

16 augustus 2020 om 21:01 Overig

INDIANAPOLIS Rinus van Kalmthout heeft de vierde startpositie veroverd in de beroemde autosportklassieker Indy 500, over een week op de ‘Brickyard’ van Indianapolis. De Hoofddorper, bijgenaamd ‘Veekay’, reed zondag in de kwalificatie een gemiddelde snelheid van 230,704 mijl per uur, omgerekend zo’n 371 kilometer per uur.

Als ‘rookie’ mag Van Kalmthout in zijn debuut starten vanaf de tweede startrij. Hij heeft ervaren Indycarracers voor hem staan op de eerste rij. De Amerikaan Marco Andretti was de snelste met een gemiddelde snelheid over vier ronden van 231,068 mijl per uur (bijna 372 kilometer per uur). Oud-winnaar Scott Dixon reed de tweede tijd. Een andere oud-winnaar, de Japanner Takuma Sato, zette de derde tijd neer.

De 23-jarige Van Kalmthout wil in de voetsporen treden van Arie Luyendijk, de Nederlander die de Indy 500 twee keer won (1990 en 1997). Om hem te eren, heeft ‘Veekay’ zelfs het ontwerp van zijn helm aangepast; een helft is identiek aan de helm die Luyendijk 30 jaar geleden droeg.

De Nederlander plaatste zich zaterdag met de zesde tijd voor het laatste kwalificatiemoment op zondag, waarin de negen snelsten bepaalden wie de pole krijgt voor de race. Veekay was de snelste rookie en dat leverde hem al een bonus op van 10.000 dollar.

Fernando Alonso, de tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1, miste die ‘Fast Nine’. Hij staat zelfs ver achter Van Kalmthout. De Spanjaard, die volgend jaar terugkeert in de koningsklasse van de autosport bij Renault, kwalificeerde zich als 26e voor de race van volgende week zondag.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie