Afbeelding
Pixabay

In 2020 vijftig aanvragen voor urgentie huurwoning gehonoreerd

21 januari 2021 om 14:29 Overig

HAARLEMMERMEER "Vorig jaar hebben 160 mensen een urgentieaanvraag ingediend en daarvan zijn er vijftig gehonoreerd." Dit maakte Marian Schoonderbeek van Het Vierde Huis vorige week bekend in het gemeentelijk orgaan InfoMeer. Bij Het Vierde Huis kunnen mensen aankloppen voor een urgentieverklaring.

De woningnood in Haarlemmermeer is schrijnend: de wachttijd voor een sociale huurwoning is vijftien jaar. Daarom hopen mensen in een moeilijke woonsituatie urgentie te krijgen. Dat valt niet mee. Dakloosheid, burenoverlast, een te kleine of slechte woning en een scheiding zijn bijvoorbeeld, hoe naar en hoe triest ook, géén reden voor een urgentieverklaring.

Schoonderbeek: "Wat is wel een een reden voor urgentie? Als je bijvoorbeeld thuis de trap niet meer op kunt en er geen traplift kan worden geplaatst. Of als je zodanig in de war bent dat je niet op kamers of bij familie kunt wonen. Meestal is er dan sprake van complexe problemen. Ook vrouwen en mannen in een opvanghuis voor slachtoffers van huiselijk geweld kunnen in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. En hetzelfde geldt soms voor mensen die intensieve mantelzorg geven aan of ontvangen van iemand in een andere gemeente."

Een urgentieverklaring is een half jaar geldig. In die tijd krijgt de woningzoekende voorrang bij de keuze van een woning die past bij zijn of haar zoekprofiel.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie