Schuurmans: ‘Ik ben een liefhebber van verkiezingen.’
Schuurmans: ‘Ik ben een liefhebber van verkiezingen.’ Pr

Burgemeester stemt als een van de eerste in de stemstraat bij Vijfhuizen

15 maart 2021 om 17:37 Overig

VIJFHUIZEN Maandag om halfacht was Marianne Schuurmans er als eerste bij om in ‘haar stemstraat’, bij de Expo Vijfhuizen, te stemmen. “Dit is echt ideaal. Ik hoop dat het een succes wordt, want dan wil ik er volgend jaar, bij de gemeenteraadsverkiezingen, veel meer van die stemstraten in Haarlemmermeer.”

Al vanaf het begin was Schuurmans voorstander van innovatieve middelen, om deze verkiezingen veilig te laten verlopen. “We zitten midden in de pandemie, dus moeten we alles uit de kast halen om iedereen zo veilig mogelijk te laten stemmen.”

Woensdag rijdt ze de hele polder door om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat langs de stembureaus te rijden. “Ik ben een liefhebber van verkiezingen. Het feest van de democratie. Daar moet je ruim baan aangeven.” Helaas zal ze maar beperkt met stembureauleden of kiezers kunnen praten, vanwege het virus dat nog steeds rondwaart. “Maar ik vind het indrukwekkend om de democratie in levende lijven te zien.”

Ook veel ambtenaren zetten zich in bij deze verkiezingen. Gert Brussen, de ambtenaar die ‘al 44 verkiezingen op rij‘ organiseerde, kan het exacte getal niet noemen. “Maar het zijn er vele tientallen.” Hoewel je als stembureau lid een kleine vergoeding krijgt, doen de meeste dit, omdat ze het belangrijk vinden.

Ook bij het tellen van de stemmen hebben zich veel mensen aangemeld. Een bijzondere tellokatie is de raadzaal in Hoofddorp. “Daar hangen camera’s”, zegt Schuurmans. “En dus kan iedereen daar kijken of de verkiezingen wel eerlijk verlopen.” Maar ook bij andere locaties kunnen mensen meekijken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie