Een deel van het spandoek dat soms wordt uitgerold in Haarlemmermeer.
Een deel van het spandoek dat soms wordt uitgerold in Haarlemmermeer. Jan Aukes

Schuurmans: ‘Deze uiting tegen coronamaatregelen is rechtmatig’

2 april 2021 om 09:10 Overig

HAARLEMMERMEER “Het is wat het is. Over de inhoud zal u mij nooit horen. Het gaat mij om de gezondheidsrisico’s, de verkeersveiligheid en eventuele wanordelijkheden of andere gedragingen van strafbare feiten. Die hebben hier niet plaatsgevonden.”

Deze antwoorden gaf burgemeester Schuurmans donderdag tijdens de gemeenteraad op vragen van Abdelaziz Salhi van HAP. Die constateert in Hoofddorp een toenemend aantal mini demonstraties tegen de coronamaatregelen waarbij vaak twee vrouwen een spandoek tonen met allerlei leuzen. Hij vroeg zich af waar de grenzen liggen bij deze demonstraties. “Het zijn net geen koffiedrinkers (relschoppers, redactie) zoals in Amsterdam, maar zijn er afspraken over hun uitingen? Worden die ergens getoetst? Eén van de leuzen is ‘vaccinatie is vergif’. Ze staan soms op de rotonde in het centrum maar ook bij scholen, zoals die van mijn dochter. Zij vraagt zich af, wat moet ik hier mee?”

Volgens Schuurmans zijn dergelijke acties rechtmatig, ook al zijn ze niet bij haar aangekondigd en zijn er geen afspraken te maken. Ze zag hierbij overigens wel een kans voor de vader om uit te kunnen leggen wat democratie is. “Dit is de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in de grondwet. Zolang het niet aanzet tot haat, geweld of discriminatie is het toegestaan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie