En van de gastsprekers.
En van de gastsprekers. Screenshot

Bezuinigingen zorgen voor ongekend aantal gastsprekers gemeenteraad

11 juni 2021 om 13:41 Overig

HAARLEMMERMEER Liefst zeventien gastsprekers hadden afgelopen donderdag de behoefte om de gemeenteraad toe te spreken. Het is niet te zeggen of dit een record is, maar het aantal was wel opvallend hoog. Over heel 2020 waren er bijvoorbeeld ‘slechts’ 39 insprekers.

Reden van de animo was de behandeling van de bezuinigingen, die het maatschappelijk leven in Haarlemmermeer sterk raken. Veertien insprekers kwam uit de kant van de sport en hadden soms emotionele persoonlijke verhalen. Het eventueel stoppen van Sportservice Haarlemmermeer wekte veel wrevel.

Griffie Willem Huisman-de la Fuente: “Ik kan me niet herinneren dat op een avond, voor hetzelfde onderwerp zoveel mensen kwamen. Maar bijvoorbeeld wel dat er veel meer mensen aanwezig waren om een inspreker te steunen, iets wat nu niet kon vanwege de coronamaatregelen. We hebben de regel dat van een organisatie, één persoon mag inspreken, en dat insprekers niet de voorgaande mogen herhalen, maar altijd een eigen belang, reden of invalshoek moeten hebben.”

Hoewel de insprekers door de voorzitter worden voorgesteld, in beeld komen en in het verslag worden vermeld, is er geen lijst van ze, en is de gemeente gestopt met het ondertitelen van namen in de webcast. “Op het moment vinden mensen dat wel leuk, maar na verloop van tijd ontdekken ze dat hun naam in de openbaarheid blijft,“ geeft Huisman als reden.

Andere onderwerpen die in de raadsgeschiedenis van Haarlemmermeer veel insprekers trokken zijn taxi Schiphol, detentiecentrum Schiphol en diverse bestemmingsplannen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie