Ook wethouder Marja Ruigrok staat te trappelen weer te kunnen genieten van cultuur in HAarlemmermeer: ‘Het wordt nog lastig kiezen.’
Ook wethouder Marja Ruigrok staat te trappelen weer te kunnen genieten van cultuur in HAarlemmermeer: ‘Het wordt nog lastig kiezen.’ KEES VAN DER VEER

Culture sector Haarlemmermeer gaat weer knallen

3 september 2021 om 08:31 Overig

HAARLEMMERMEER Het nieuwe uitseizoen in Haarlemmermeer staat voor de deur. Door de culturele instellingen zijn volop plannen gemaakt om zoveel mogelijk inwoners het nieuwe aanbod aan kunst en cultuur te laten horen, zien en beleven. Het gaat weer knallen. 

 “Het culturele seizoen eindigde vorig jaar op een abrupte manier zegt wethouder Marja Ruigrok. “Theaters, musea, poppodia: iedereen sloot zijn deuren. Gelukkig kan het weer, rekening houdend met de coronamaatregelen En met deze waterval aan optredens, interessante lezingen, ontroerende voorstellingen valt er veel te doen en te beleven. Het wordt nog lastig kiezen.”

BEPERKINGEN Om kijken en meedoen veilig en prettig te maken blijft voorlopig de 1,5 meter afstand nog intact en worden bij sommige optredens bezoekers geregistreerd. Komende vrijdag 17 september maakt het kabinet op een nieuwe coronapersconferentie bekend of en wanneer er versoepelingen komen voor de culturele en creatieve sector.

Grote zalen en theaters vragen meestal om een coronatoegangsbewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs, of herstelbewijs): daarmee mogen ze de zaal vullen tot tweederde van de maximale zaalcapaciteit. Afstand houden is dan niet nodig, vaste zitplaats verplicht. 

Kleinere zalen vragen soms geen coronatoegangsbewijs: dan geldt maximale zaalcapaciteit op anderhalve meter wat neerkomt op twintig tot dertig procent van de volledige bezetting  met zitplaats. Bij bioscopen is geen coronatoegangsbewijs nodig: bezoekers zitten op  anderhalve meter. Voor ‘doorstroomlocaties’ als musea geldt: één bezoeker per vijf vierkante meter. Er zijn tijdsloten, dus tickets moeten online geboekt worden. Discotheken en clubs blijven gesloten tot minimaal 1 november.

Festivals kunnen op honderd procent doorgaan wanneer er zitplaatsen zijn en 1,5 meter afstand kan worden geboden. Een coronatoegangsbewijs is dan niet nodig.  Met zitplaats en coronatoegangsbewijzen mag tweederde van de capaciteit worden benut. Zonder zitplaats, en met coronatoegangsbewijzen zijn maximaal 750 bezoekers welkom.

Na de eerstvolgende versoepeling, waarschijnlijk op 20 september vervallen de bezoekersnormen voor locaties en evenementen. Theater- en concertzalen mogen dus weer vol, maar met meer dan 75 bezoekers is een coronatoegangsbewijs verplicht. Op 1 november vervallen mogelijk alle beperkingen en zijn coronatoegangsbewijzen niet meer nodig.

Op uitinhaarlemmermeer.nl is het meest actuele aanbod te vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie