Dunweg werd het familiebedrijf van de familie van der Pijl. V.l.n.r: Denzel, Alexander en Wim van der Pijl.
Dunweg werd het familiebedrijf van de familie van der Pijl. V.l.n.r: Denzel, Alexander en Wim van der Pijl. Sven van der Vlugt

Dunweg Uitvaartzorg 110 jaar: met de nieuwste faciliteiten naar de toekomst

14 september 2021 om 08:20 Overig

HOOFDDORP “Het is een bijzonder jubileum”, zegt algemeen-directeur Alexander van der Pijl. “En natuurlijk willen we dat vieren. Hoe precies? Dat weten we nog niet. Iets groots, zoals in De Meerse bij ons 100-jarig bestaan, kan niet vanwege corona. We zijn andere ideeën aan het uitwerken. Zo’n mijlpaal laat je niet onopgemerkt voorbij gaan.”

DERDE GENERATIE Dunweg Uitvaartzorg en Van der Pijl: twee namen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. “Mijn vader Wim heeft indertijd het bedrijf van oprichter Dunweg overgenomen. Hij beschouwde mijn vader zo’n beetje als een aangenomen zoon. Dunweg werd ons familiebedrijf, de activiteiten liepen als een rode draad door ons gezinsleven. Toen mijn vader aan opvolging ging denken, keek hij dus eerst binnen de familie. Ik was zeven jaar bij Dunweg aan het werk en dus de logische opvolger. In 2001 nam ik het bedrijf over. Denzel, mijn oudste zoon, heeft nu ook voor deze branche  gekozen. Hij is net klaar met zijn studie e-commerce en marketing en komt binnenkort in vaste dienst. We gaan met de derde generatie Van der Pijl op weg naar de toekomst.” 

EIGEN REGIE In die toekomst ziet Alexander van der Pijl de traditionele uitvaart naar de achtergrond verdwijnen. “De cultuur verandert sterk. Geen standaardafscheid, vooral de eigen wensen van de nabestaanden spelen een rol. De lijkwagen? Als het kan het  favoriete automerk van de overledene. Koffie met cake? Nee, sushi, tapas, of andere  eigentijdse catering. Er wordt soms gevraagd om een intieme uitvaart: de overledene ligt opgebaard en wij begeleiden voor een groep genodigden een speciale afscheidsmaaltijd. Wij zullen altijd proberen alle persoonlijke wensen te vervullen en daarin gaan we ver. We hebben zelfs eens geregeld dat er een olifant meeging in de rouwstoet. De overledene had nog naar Zuid-Afrika gewild om daar olifanten te zien, maar dat niet meer gehaald. De olifant kwam toen maar naar hem toe.”

In het boekje “Nu voor Later, zoals ik het graag wil”, dat Dunweg beschikbaar heeft, kan iemand die zelf regie over zijn uitvaart wil hebben zijn wensen en ook een persoonlijke emotionele boodschap achterlaten. Via Eindregie.nl kan dat ook online. “En”, vervolgt hij, “een afspraak met ons kantoor kan natuurlijk ook.”

GROENE UITVAART Nieuwe tijden, nieuwe uitvaartwensen. En in deze tijd, waarin alles draait om natuurlijk en duurzaam, past belangstelling voor natuurbegraven. “Daarmee hebben wij een primeur”, aldus Alexander. “Commissaris van de Koning Arthur van Dijk opende onlangs voor ons Geestmerloo, een natuurbegraafplaats bij Alkmaar die wij hebben gecreëerd en ontwikkeld. De eerste in Noord-Holland. Op groene eilanden kunnen mensen  een grafplek uitkiezen waar ze een goed gevoel bij hebben. Met een GPS-apparaat leggen wij de coördinaten vast en die data blijven altijd beschikbaar. Het graf krijgt geen steen maar een naamschijf, die net zoals de kist of urn van afbreekbaar materiaal is en langzaam zal vergaan. Zo wordt de overledene weer een met de natuur. Zo’n natuurgraf hoeft nooit geruimd te worden, en dankzij de GPS-gegevens blijft de locatie altijd herkenbaar. Het terrein biedt een groene oase, met een natuurspeelplaats voor kinderen en ruimte om honden los te laten lopen. In het Bos der Omarming kunnen er voor geliefden bomen worden geplant. Een ideale plek om iemand te herdenken.”

Dunweg Uitvaartzorg

Achterweg 40, 2131 BX Hoofddorp. 

Tel. 0235633544. 

Internet: www.dunweg.nl.

Anja Maas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie