Afbeelding
pr

Beroep op bewoners bij campagne ‘Schone Ringvaart begint hier’

21 september 2021 om 11:09 Overig

HAARLEMMERMEER In het kader van World Clean Up Day op 18 september is in Haarlemmermeer de actie ‘Een schone ringvaart begint hier’ gestart. Medewerkers van de gemeente plaatsten samen met drie afgevaardigden van Rotary Club Haarlemmermeerlanden een stempel met de titel van de campagne naast een afvoerput bij winkelcentrum ‘t Paradijs in Hoofddorp. De actie vraagt aandacht voor het schoonhouden van de straat, zodat zwerfafval niet via de afvoerputten in de ringvaart belandt. De komende weken zullen nog eens zo’n 60 stempels worden geplaatst naast waterputdeksels op drukbezochte plekken in Haarlemmermeer, zoals winkelcentra en buurthuizen.

Een lid van Rotary Club Katwijk kwam in Frankrijk een put tegen met de slogan “De zee begint hier, geen afval inwerpen” en bracht dit idee mee naar Nederland. Via de Rotary in Katwijk kwam vervolgens het verzoek bij Rotary Haarlemmermeerlanden terecht om ook in Haarlemmermeer deze actie te starten. Omdat voor veel inwoners van Haarlemmermeer de Ringvaart een begrip is dat dichter bij hen staat dan de zee, is er gekozen voor de slogan “Een schone ringvaart begint hier”. De gemeente omarmt het idee voor deze actie.

Op steeds meer plekken in Haarlemmermeer legt de gemeente een gescheiden rioleringssysteem aan. Dit wordt ‘afkoppelen’ genoemd. Vuil afvalwater en schoon regenwater worden gescheiden van elkaar afgevoerd: het vieze afvalwater gaat via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. Het schone regenwater wordt in de nabij liggende sloten geloosd. Omdat er minder regenwater in het riool terecht komt kan het afvalwater makkelijker en dus goedkoper worden gezuiverd.

Het gescheiden rioleringssysteem vraagt tegelijkertijd extra aandacht van bewoners omdat straten schoon moeten zijn. Dat zit zo: zwerfafval kan de afvoerputten blokkeren en dat kan leiden tot wateroverlast. Dit zwerfafval kan dus uiteindelijk ook in de Ringvaart belanden, waar het waterleven er hinder van ondervindt of er zelfs door doodgaat. Daarom is het nodig dat we de straten schoonhouden. Dit hebben we als bewoners zelf in de hand! Zorg ervoor dat de straten schoon blijven, denk ook aan het autowassen met niet-natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen, verfresten en dergelijke die niet in de afvoerputten terecht moeten komen.

NMCX biedt een helpende hand bij het schoonhouden van de omgeving. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie