Afbeelding
Politie Ede

Proef met legale levering cannabis uitgesteld

Overig

RIJSENHOUT De proef met de legale levering, in- en verkoop van cannabis begint niet zoals gepland in de tweede helft van dit jaar, maar later. Dat betekent ook oponthoud voor de wietteler uit Rijsenhout die meedoet aan het landelijk experiment.

De vertraging komt onder meer doordat de selectieprocedure voor de laatste telers langer duurt dan verwacht. Ook levert het vinden van een locatie problemen op. De wietteler uit Rijsenhout die meedoet aan het experiment moet zelf zorgen voor een positief draagvlak in zijn omgeving. 

De legale Haarlemmermeerse hennepkwekerij is een van de tien die in Nederland gaan komen. Een proef moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops de wiet illegaal aan ‘de achterdeur’ in. Dat zorgt voor criminaliteit en overlast. Omdat de kwaliteit van de wiet niet wordt gecontroleerd kan het ook voor gezondheidsproblemen zorgen.

Het experiment duurt vier jaar en bestaat uit twee delen: de verkoop van legale hennep door coffeeshops en de teelt van hennep. Haarlemmermeer had geen zin in een legale coffeeshop omdat de gemeente verwacht meer kosten dan baten te krijgen in termen van capaciteit en mogelijke overlast. 

Voor het tweede deel, het legaal telen van hennep, hebben 42 telers een aanvraag ingediend om deel te nemen aan het experiment. Deze telers hoeven niet gevestigd te zijn in één van de gemeenten met de deelnemende coffeeshops gevestigd zijn. De tien ingelote telers zijn onderworpen aan een Bibob-onderzoek, om te kijken of ze criminele connecties hebben. Een van de twee aangemelde Rijsenhoutse telers kwam niet door de toets heen, de andere voldoet aan alle voorwaarden. Daarnaast heeft het ministerie contact opgenomen met de gemeente om advies van de politie te krijgen over mogelijke problemen aangaande de openbare orde. Daar kwam een positief advies op.

Dit houdt in dat de teler op korte termijn voor de verbouwing van de kas de benodigde vergunningen aan zal vragen. De gemeente moet instemmen, maar houdt bij de beoordeling rekening met de leefbaarheid in Rijsenhout. 

Met de teler, die overigens niet bekend is gemaakt alleen dat hij in een buitengebied verblijft, is afgesproken dat hijzelf verantwoordelijk is voor het creëren van een positief draagvlak in Rijsenhout voor zijn activiteiten. Ook de beveiliging komt in zijn handen. Het vervoer van de wiet naar de coffeeshops vindt plaats via een gecertificeerd waardetransportbedrijf. 

advertentie
advertentie