Een beeld van de zondagsdienst op 15 mei.
Een beeld van de zondagsdienst op 15 mei. pr

Heiligverklaring Titus Brandsma gevierd in de Titus Brandsmakapel in Hoofddorp

Overig

HOOFDDORP Afgelopen 4 maart maakte Paus Franciscus in Rome bekend dat de katholieke karmelietenpriester Titus Brandsma heilig verklaard zou worden op 15 mei. Redenen om tijdens de zondagsdienst van die dag uitgebreid stil te staan bij deze gebeurtenis in de Titus Brandsmakapel in Hoofddorp.  De kapel in Hoofddorp, die de naam van Brandsma draagt, bevindt zich in zorgcentrum De Meerstede. 

De kapel heeft haar naam te danken aan pater Jan Tangelder (1928-2022) die jarenlang pastoor in De Meerstede was en net als Brandsma een Karmeliet. In zijn jeugd heeft Tangelder als jonge misdienaar Titus Brandsma mogen assisteren bij diverse vieringen. De houding en het zijn van Brandsma maakte op de pater een enorme indruk. Tangelder heeft nog ieder jaar tot 2021 op 93-jarige leeftijd, Brandsma op diens sterfdag in de kapel in Hoofddorp herdacht en die diensten als voorganger geleid.  

Titus Brandsma (1881-1942) was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist. Brandsma was een maatschappelijk betrokken priester die zich sterk maakte voor katholieke emancipatie, het katholieke onderwijs en journalistiek.  

Brandsma verzette zich tijdens de Duitse inval tegen het nazisme. Zo zette hij richtlijnen op die katholieke tijdschriften het verboden om NSB advertenties te plaatsen en sprak hij zich openlijk uit tegen rassenhaat. In 1942 werd hij hiervoor gearresteerd door de Duitse bezetter en vanuit de gevangenis in Scheveningen gedeporteerd naar concentratiekamp Dachau. Na zware mishandelingen aldaar werd hij op 26 juli 1942 vermoord. In 1985 verklaarde Paus Johannes Paulus de 2e hem als martelaar voor het geloof zalig.  

advertentie