Een beeld van de expositie.
Een beeld van de expositie. Aangeleverd

Feestelijke afsluiting foto expositie gemaakt door jonge mensen met dementie

Overig

HOOFDDORP De foto tentoonstelling in Het Cultuurgebouw gemaakt door jonge mensen met dementie wordt donderdag 2 juni feestelijk afgesloten. Wethouder Fouad Sidali zal één van de mensen zijn die de kans grijpt om zich door één van de fotografen te laten rondleiden langs de expositie. Op diverse dagbestedingen in Hoofddorp, Amstelveen en Aalsmeer hebben Jonge Mensen met Dementie een cursus fotografie gevolgd, onder leiding van een professionele fotograaf. Dat werk hing de afgelopen weken in het Cultuurgebouw. Het feestje begint om 14.30 in het Duyckercafé. Vervolgens kunnen mensen deelnemen aan de rondleiding en daarna genieten van een drankje en live-muziek van No-Bingo in het café. De middag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Dementie wordt gezien als een ouderdomsziekte. Toch is ongeveer 10 procent van de mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving. In Hoofddorp, Amstelveen en Aalsmeer bestaan sinds 2017 dagbestedingen die specifiek zijn ingericht voor Jonge Mensen met Dementie (JMD). In deze dagbestedingen wordt de nadruk gelegd op de vaardigheden die mensen met dementie nog wèl hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van hun fysieke fitheid om allerlei activiteiten te ondernemen.

De cursus fotografie sluit daar op aan: zowel de creatieve als praktische kant van het nemen van foto’s wordt onderwezen. Bovendien is aan de cursus een doel verbonden: meer bekendheid over JMD, erkenning dat er een specifieke behoefte is aan activiteiten en uitbreiding van de dagbesteding voor deze groep. Een ‘reizende’ expositie van de foto’s helpt dit kenbaar te maken. Na Villa Randwijck en de bibliotheek in Amstelveen is de expositie nu dagelijks te zien tijdens de openingstijden van Het Cultuurgebouw in Hoofddorp t/m 8 juni 2022.

advertentie