Om het Beweegplein te realiseren is gebruik gemaakt van betonverf.
Om het Beweegplein te realiseren is gebruik gemaakt van betonverf. Team Sportservice

Basisschool De Linq opent Beweegplein

2 oktober 2022 om 16:48 Overig

HOOFDDORP Basisschool De Linq doorliep het traject ‘van schoolplein naar beweegplein’ en maakte daarmee het schoolplein beweegvriendelijker en het pauzemoment voor alle leerlingen aantrekkelijker, actiever en socialer.  

Gezond schoolplein bevordert actieve en gezonde leefstijl Kinderen brengen veel uren door op school. Een juiste inrichting en gebruik van het schoolplein draagt bij aan een gezonde en actieve leefstijl van kinderen, aldus Zorg en Zekerheid, die dit project financieel ondersteunde.  

De inhoud van het project “Van schoolplein naar beweegplein” bestond uit drie belangrijke stappen. Er is gestart met een adviestraject schoolpleininrichting, met een werkgroep bestaande uit leerkrachten, directieleden en ouders van leerlingen. Team Sportservice verzorgde daarbij de begeleiding van de groep en adviseerde inhoudelijk. Met deze betrokkenen is een nieuwe indeling van het schoolplein gemaakt, met daarin verschillende spelvakken en er zijn materialen uitgekozen. 

De volgende stap was het inrichten van het schoolplein, daar is gekozen voor natuurlijk speelplekken die duurzaam zijn en rust en creativiteit stimuleren bij kinderen. Om dit te realiseren is het schoolplein aangepast met betonverf (foto?), waarna de zogenaamde schoolpleincoaches opgeleid werden. Deze schoolpleincoaches zijn leerlingen uit groep 7 en 8, die na een korte opleiding van 1 theorieles en 3 praktijklessen, de spellen op het schoolplein kunnen begeleiden en met behulp van speciale speelpleinkaarten (met 38 spelideeën), allerlei beweegactiviteiten op het schoolplein kunnen geven tijdens de pauzes.  

Beweegtussendoortjes 

“Het schoolplein kan, behalve voor de pauze, nu ook functioneel gebruikt worden voor zogenaamde ‘beweegtussendoortjes’ en het toepassen van bewegend leren. Landelijke ervaringen met bewegend leren zijn dat deze combinatie van bewegen en leren de concentratie en het opslaan van de lesstof bevordert.” 

Het resultaat is een pauze vol beweging, plezier en motorische ontwikkeling!  Na het openen van het nieuwe beweegplein kunnen kinderen alle pauzes benutten met veel bewegen, doordat ze door de materialen en spellen sneller tot spelen komen en meer uitgedaagd worden om mee te doen. Daarnaast zorgen de spellen dat kinderen meer samen spelen en verminderen conflicten.  Eerder al werd ook op basisschool De Kameleon in Zwanenburg en de St. Franciscusschool in Haarlemmerliede het schoolplein veranderd in het Beweegplein.   

Tijdens de opening op 5 oktober ontvangt Basisschool De Linq van Zorg en Zekerheid en in het bijzijn van onder andere wethouder Mariëtte Sedee een schoolpleinbox met daarin diverse materialen die uitdagen tot bewegen en waarmee veel variatie mogelijk is in spellen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie