Afbeelding
Shutterstock

Civiele techniek: wat het inhoudt en welke functies er zijn

9 augustus 2021 om 14:55 Partnercontent

Wil je een baan waarmee je echt iets bijdraagt aan het land? Vind jij het prettig om aan grote projecten te werken die het leven in ons land aangenamer en gemakkelijker maken? En ben je ook nog dol op ontwerpen en organiseren? Dan is de studie civiele techniek een goede keuze voor jou.

Over civiele techniek

Civiele techniek is een tak binnen de technische sector die zich richt op het ontwerpen, realiseren en onderhouden van grote bouwprojecten. Deze bouwprojecten hebben vrijwel altijd een maatschappelijke functie. Het gaat bijvoorbeeld om het realiseren van polders, wegen, spoorbruggen en vliegvelden. Civiele techniek heeft een belangrijke functie binnen het draaiende houden van de maatschappij. De vacatures infra en civiele techniek liggen bovendien voor het oprapen momenteel. Tenminste, als je de juiste kennis en vaardigheden hebt.

De studie civiele techniek

Wie civiele techniek wil leren, zal in de meeste gevallen een studie moeten volgen. Er zijn meerdere manieren om civiele techniek te leren:

  • Met een HBO bachelor civiele techniek;
  • Met een WO bachelor civiele techniek;
  • Met eventueel een aanvullende master in (een deel van) civiele techniek;
  • Met een MBO niveau vier opleiding civiele techniek

Zoals je ziet, kun je dus op alle mogelijke manieren deelnemen aan de civiele techniek. Dat heeft te maken met hoe belangrijk dit vakgebied is: er is altijd behoefte aan mensen die dit werk kunnen uitvoeren en er is eigenlijk ook al tijden een tekort.

Handen uit de mouwen

Ben jij die persoon die graag aan de slag gaat? Wil je op een bouwterrein rondlopen, armen uit de mouwen steken en het zware werk doen? Dan is een MBO civiele techniek een goede optie. Daarvoor hoef je niet altijd jarenlang in de schoolbanken te zitten. Er zijn ook zogenaamde BOL-opleidingen civiele techniek. Dit houdt in dat je een deel van de tijd les volgt, maar ook een deel van de tijd al werkt op een bouwplaats op gelijk je ervaring in de praktijk op te doen.

HBO en WO

Civiele techniek op HBO bestaat uit veel theorie met een deel praktijk. Op het WO heb je vrijwel alleen theorie, al kun je kennis en ervaring aanvullen met een werkstage. Je kunt het beste onderscheid maken op de volgende manier: een WO afgestudeerde in civiele techniek gaat vrijwel uitsluitend aan de slag met de ontwerpende kant van infrastructuur. Hij of zij bedenkt wat er moet gebeuren, maar is niet of weinig fysiek aanwezig op bouwterreinen.

De HBO’er zit er een beetje tussenin: dit is meer geschikt voor mensen die graag de handen uit de mouwen steken, maar ook geschikt zijn voor een leidinggevende rol.

Aan de slag in de civiele techniek

De vacatures in infra vliegen je om de oren. Zorg dat je de juiste kennis opdoet, bouw ervaring op en je hebt hoogstwaarschijnlijk baanzekerheid voor het leven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie