Afbeelding
Fruit

Waarom fruit met schil eten gezonder is

20 september 2021 om 10:48 Partnercontent

De schijf van 5 is er heel duidelijk over, eet elke dag 2 stuks fruit. Maar in deze schijf van 5 geven ze helaas niet aan of je dit met of zonder schil moet eten. De experts zijn erover uit, gooi de schillen niet weg, maar eet ze op. Of nog effectiever, eet het fruit met schil en al op. Sterker nog, er wordt beweerd dat de schil het meest gezondste stukje is. Wij gaan u hier uitleggen hoe dat zit.

In principe raadt de schijf van 5 aan om 200 gram fruit per dag te eten. Maar in het ene stuk fruit zitten andere vitamines dan in het andere. Ook zitten in de schil vaak de meeste vitamines. Maar naast vitamines zitten er ook mineralen en goede plantaardige stoffen in de schil. Hieronder noemen we een paar voordelen op van fruit met schil eten.

In de schil zitten juist de voedingsstoffen

In totaal moeten we dus 2 stuks fruit per dag eten. De meeste mensen hebben hier geen grote moeite mee, maar toch doet zeker niet elke Nederlander het. Slechts 13% van de volwassen Nederlanders eet 2 stuks fruit per dag. Er zit dus een verschil tussen willen en doen. Maar ook al halen ze deze 200 gram, de meeste Nederlanders gooien het waardevolste stukje weg. Omgerekend moet je gemiddeld 400 gram fruit per dag eten indien je al de vruchten schilt. De waarde van de schil is dus niet te onderschatten. Het geldt overigens ook soms voor groente. Denk bijvoorbeeld aan de aardappel. Indien u deze met schil eet, krijgt u meer vitamine binnen. (De aardappel wordt overigens in de meeste landen gezien als groente, maar in Nederland officieel niet.)

Het helpt bij afvallen

Een argument om geen fruit te eten is soms dat mensen zich er niet vol door voelen na het eten van een stuk fruit. Dat is goed mogelijk, maar dit kan komen omdat ze het stuk fruit schillen. In de schil zitten namelijk ook vezels en vezels zorgen ervoor dat de maag langer het gevoel van ‘’vol zitten’’ aanhoudt. Overigens rekken vezels de maag ook fysiek uit, het is niet alleen een gevoel. Daarnaast zijn vezels natuurlijk ook ontzettend gezond. Er zit voor sommige mensen wellicht nog een voordeel aan vezels. Men gaat er sneller van naar de WC. Kan een nadeel zijn of een voordeel, dat verschilt per persoon.

Welke schillen zijn niet eetbaar

Het is dus gezond om de schil op te eten, maar u begrijpt vast ook wel dat niet alle schillen te eten zijn. Denk bijvoorbeeld aan die van een ananas. Die kan een maag gewoon niet verteren. Verder is het ook af te raden om de schil van een avocado of die van een honingmeloen te eten. Ook die van een meloen, banaan, maar ook een ui zijn logische schillen die niet te eten zijn. Wanneer in sommige gevallen de schillen gekookt zijn, dan kan het weer wel. Kortom, het is verstandig als mensen voor het eten van een schil eerst even kijken of het daadwerkelijk eetbaar is.

Ziek worden van schillen?

Sommige mensen brengen het argument op van de ‘’pesticiden’’. Dit is een middel dat wordt gebruikt door boeren om gewasschade te verminderen. Die pesticiden blijven natuurlijk op de schil van de vrucht zitten, alleen deze zijn niet gezond voor mensen. Het is daarom aan te raden om fruit altijd te wassen voordat u het gaat eten met schil. Indien u een keer per ongeluk niet de schillen heeft gewassen is er niks aan de hand, dit kan uw lichaam prima aan.

Fruitbomen in de tuin

Geen last hebben van mogelijke pesticiden? Kies dan voor de gezondste optie, namelijk voor een fruitboom in de tuin. Zo kunt u gezond genieten van uw boom, de bloesem en de vruchten. BetuweBomen heeft alle soorten fruitbomen in elke vorm en maat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie