Afbeelding
Foto Pexels

Wanneer kom je in aanmerking voor een zakelijke rekening?

Partnercontent

Bij de meeste banken kun je niet alleen een privé rekening openen, maar ook een zakelijke rekening. Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat deze rekening bedoeld is voor bedrijven. Toch twijfelen veel ondernemers of zij in aanmerking komen voor een zakelijke bankrekening. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wanneer je in aanmerking komt voor een zakelijke rekening. Zodoende kun jij straks voor jezelf bepalen of het al dan niet mogelijk is om een zakelijke bankrekening te openen.

Is een zakelijke rekening verplicht?
Sommige ondernemers beweren dat een zakelijke rekening verplicht is, terwijl anderen dit ontkennen. Wettelijk gezien ben je als ondernemer niet verplicht om zo’n rekening te openen, maar toch kun je er vaak niet onderuit. Waarom niet? Omdat veel banken niet willen dat je jouw eigen rekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Meestal is hierover wel een passage opgenomen in de algemene voorwaarden van een bank. Om te voorkomen dat ondernemers hun privérekening toch zakelijk gebruiken, controleert een bank hierop. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Hierdoor is de kans groot dat je vroeg of laat betrapt wordt wanneer je jouw privérekening gebruikt voor je bedrijf.

Zakelijke rekening voor nagenoeg iedere ondernemer
Nagenoeg iedere ondernemer kan een zakelijke rekening openen. Vaak stelt een bank alleen als eis dat je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wil je een zakelijke rekening openen? Denk dan niet dat dit enkel een kwestie is van het indienen van een aanvraag. Nee, want bij de meeste banken kun je kiezen uit verschillende pakketten. Deze pakketten verschillen niet alleen in prijs van elkaar, maar ook in inhoud. Zo bestaat het ene pakket bijvoorbeeld uit één zakelijke rekening en één betaalpas, terwijl het ander pakket bestaat uit drie zakelijke rekeningen en drie betaalpassen.

Doordat je bij vrijwel iedere bank uit verschillende pakketten kunt kiezen, is er altijd wel een zakelijke rekening te vinden die bij jouw bedrijf past. Wil je een zzp rekening openen? Kies dan voor het meest eenvoudige pakket. Je krijgt dan één zakelijke rekening en één betaalpas. Omdat je alleen werkt, heb je waarschijnlijk niet meer nodig. Is jouw bedrijf een vennootschap onder firma (vof) en wil iedere vennoot een eigen betaalpas? Dan kun je voor het meest uitgebreide pakket kiezen. Dit hoeft overigens niet altijd, want bij sommige pakketten kun je extra betaalpassen aanvragen. Hierdoor betaal je nooit onnodig veel voor een zakelijke rekening.

Hoe open je een zakelijke rekening?
Wanneer je als ondernemer een zakelijke rekening wilt openen, richt jij je tot een bank. Je kunt bij een fysieke vestiging langsgaan, maar dat hoeft niet. Bij het merendeel van de banken kun je vandaag de dag namelijk online een zakelijke rekening openen. Nadat je een pakket gekozen hebt, kun je vrijwel direct een aanvraag indienen. De bank neemt jouw aanvraag vervolgens zo snel mogelijk in behandeling, waardoor het meestal niet lang duurt voordat de rekening geopend wordt. Alle benodigdheden – waaronder de zakelijke betaalpas – krijg je vervolgens thuisgestuurd.

advertentie