Afbeelding
Foto Geld.nl

Autoverzekering in Haarlemmermeer 6 procent goedkoper dan in de rest van Nederland

24 februari 2023 om 10:15 Partnercontent

Inwoners van Haarlemmermeer betalen voor hun autoverzekering gemiddeld 6 procent minder dan gemiddeld in Nederland. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat in Haarlemmermeer de gemiddelde premie voor een autoverzekering 70,39 euro per maand is. Landelijk is het gemiddelde 74,75 euro per maand.

Meer kans op schade in Haarlemmermeer

“Dit is een opvallende bevinding”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “De schadecijfers in Haarlemmermeer zijn namelijk in verhouding best hoog.” Normaal gesproken kijken autoverzekeraars bij het bepalen van de autoverzekering premie naar hoe groot de kans op schade is in de omgeving waar je woont. Hoe groter de kans op schade, hoe hoger de premie.

In Haarlemmermeer vonden in 2021 in totaal 80 autodiefstallen plaatst. Gemiddeld over alle gemeenten in Nederland is dit 15 diefstallen per gemeente (Bron: CBS). Daarnaast waren er in Haarlemmermeer in dat jaar 295 gevallen van vandalisme aan auto’s, tegenover 82 gemiddeld in Nederland (Bron: CBS). “Op basis van deze cijfers zou je dus verwachten dat de premie voor de autoverzekering in Haarlemmermeer hoger ligt dan gemiddeld in Nederland”, zegt Bulthuis.

Kleinere plaatsen binnen Haarlemmermeer drukken premie omlaag

Maar wat een belangrijke rol speelt, is dat de gemeente Haarlemmermeer heel divers is samengesteld. “Je hebt aan de ene kant relatief grote en drukke woonplaatsen in de gemeente, zoals Hoofddorp en Nieuw-Vennep, maar ook veel kleinere woonplaatsen die nog niet boven de duizend inwoners uitkomen. Omdat autoverzekeraars bij het bepalen van de premie ook kijken naar de drukte in je woonomgeving, zijn de premies in de kleinere plaatsen fors lager dan in de drukkere woonplaatsen binnen Haarlemmermeer, maar de kleinere woonplaatsen halen de gemiddelde premie dus omlaag”, legt Bulthuis uit.

Over het onderzoek naar autoverzekeringen in Haarlemmermeer

Geld.nl keek voor dit onderzoek naar de gemiddelde premie van inwoners van Haarlemmermeer die hun autoverzekering vergelijken op Geld.nl en zette dit af tegen de vergelijkingen van alle inwoners in Nederland. Geld.nl keek hiervoor naar autoverzekering vergelijkingen over heel 2022.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie