GroenLinks en de PvdA willen een speciaal volkshuisvestingsfonds om de bouw van betaalbare woningen te ondersteunen.
GroenLinks en de PvdA willen een speciaal volkshuisvestingsfonds om de bouw van betaalbare woningen te ondersteunen. KEES VAN DER VEER

Discussie over noodzaak Volkshuisvestingsfonds

30 maart 2024 om 08:00 Politiek

Joost Verhagen

HAARLEMMERMEER “Ik ben geschrokken van de bouwmonitor en het gebrek aan urgentie,’’ met deze boodschap opende Roy Staal (GroenLinks) donderdag een sessiedebat over het voorkomen van een bouwdip in de gemeente. Volgens Staal haalt de gemeente nu al de eigen woningbouwambities niet, en moet alles op alles worden gezet om een bouwdip te voorkomen. Daarom stelden zowel GroenLinks als de PvdA voor om een speciaal volkshuisvestingsfonds op te richten voor de gemeente om specifiek de bouw van betaalbare woningen te ondersteunen.

Niet alle partijen leken echter overtuigd van het nut van een dergelijk fonds. Tim Beusenberg (SRH) was kritisch over de formulering in de motie, dat de storting van 5 miljoen euro in het fonds zou gaan om een initiële investering en niet een eenmalig bedrag. Daarnaast gaf Beusenberg aan te willen waarborgen dat woningen vanuit het fonds enkel ten goede zouden komen aan inwoners van Haarlemmermeer. Ook Erik Vermeulen (Forza!) was kritisch. Hij denkt dat het beter is als de overheid de BTW op woningen afschaft, en de gemeente minder eisen stelt aan bijvoorbeeld parkeerplaatsen, bouwhoogtes of de uitstoot van CO2 en stikstof.

Volgens wethouder Jurgen Nobel is het beter om te investeren in de reserve Schaalsprong, omdat daarmee niet alleen de bouw van betaalbare woningen, maar alle woningen wordt gestimuleerd. Maar volgens Staal is dat nu precies een pijnlijk punt, omdat er in de praktijk op deze manier subsidie wordt vertrekt aan heel dure woningen. De discussie leidde tot enige verwarring tussen Staal en Beryl van Straten (VVD), die stelde dat de ambities van het college op het vlak van betaalbare woningbouw wel degelijk worden gehaald. 

“Bent u niet een oplossing aan het zoeken voor iets wat er nog niet is?’’ wilde Van Straten van GroenLinks weten. Roy Staal bleef echter bij zijn interpretatie van de monitor. “Uit het stuk blijkt dat we het percentage betaalbare woningen niet gaan halen. Daarom hebben we het fonds nodig’’, stelde hij. 

Na een korte schorsing bleek dat er twee verschillende versies van de bouwmonitor waren verstrekt aan de raadsleden waarin net andere percentages waren opgenomen. Staal citeerde uiteindelijk wel uit de meest recente versie van de bouwmonitor, maar benadrukte ook dat het verder geen invloed heeft op het voorstel. “We moeten aan alle knoppen draaien die we hebben,’’ concludeerde hij het debat. De gemeenteraad stemt op 11 april over de mogelijke oprichting van een volkshuisvestingsfonds.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie