Afbeelding
Eigen foto

College presenteert definitief plan voor Park21: “De raad is nu aan zet”

19 januari 2023 om 15:02 Politiek

HOOFDDORP Wethouder Mariëtte Sedee noemde het een ‘ontzettende mijlpaal’; het definitieve plan voor recreatiegebied Park21 die het college dinsdag naar de gemeenteraad stuurde. Het park van ongeveer 1000 hectare moet niet alleen meer ruimte bieden voor vrijetijdsbesteding, maar ook de druk van recreanten op het duingebied en het Amsterdamse bos enigszins verlichten. Volgens het college zou de belangrijkste infrastructuur van het park, mits er geen bezwaren worden gemaakt en de gemeenteraad akkoord gaat, in 2030 af kunnen zijn. Tien jaar daarna moet het park helemaal klaar zijn.

Het plan voor Park21 lag vorig jaar ter inzage voor inwoners en ondernemers, en enkele inspraakreacties hebben het college ertoe bewogen om aanpassingen in het plan te maken. Daarom is er extra onderzoek gedaan naar de verkeersstromen, parkeergelegenheid en eventuele tijdelijke campings. 

Ook de regels voor parkeren in de omgeving zijn aangescherpt in een poging om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Park21 krijgt een speciaal toegewezen deel wat geschikt is voor de organisatie van evenementen. Daarover heeft het college vooraf ook overleg gehad met eventuele organisatoren die in het park aan de slag zouden willen.

Naast het evenemententerrein worden er delen van het park ingericht voor verschillende functies. Zo moet er een meertje worden aangelegd, en wordt ongeveer 20 hectare ingericht voor het opwekken van zonneenergie. Daarnaast is er in samenwerking met Hoogheemraadschap Rijnland een systeem ontwikkeld om regenwater beter in de grond op te kunnen slaan voor periodes van langdurige droogte. 

Het college wil in de aanleg ook rekening houden met de biodiversiteit, en hoopt dat het park ook onderdak zal kunnen bieden aan dieren die uit nabijgelegen natuurgebieden overkomen. De gemeenteraad zal in maart over het bestemmingsplan voor Park21 vergaderen en stemmen. Daarna duurt het nog een aantal maanden voor het daadwerkelijk van kracht is. “De raad is nu aan zet’’, aldus wethouder Sedee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie