Als er niets verandert, komt de gemeente in 2026 en 2027 met een financieringstekort te zitten.
Als er niets verandert, komt de gemeente in 2026 en 2027 met een financieringstekort te zitten. Archief

Financieel zwaar weer op komst in Haarlemmermeer

6 juni 2023 om 09:51 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer gaat de komende jaren moeilijke financiële tijden tegemoet. Dat blijkt uit de voorjaarsrapportage die het college dinsdag heeft opgestuurd naar de gemeenteraad. Als er niets verandert, komt de gemeente in 2026 en 2027 met een financieringstekort te zitten.

Het structurele tekort wordt grotendeels veroorzaakt door een aanpassing in de financieringssytematiek vanuit het Rijk, waardoor veel Nederlandse gemeenten in een financieel onzekere situatie terecht komen  vanaf 2026. Daarom staat dat inmiddels bij veel gemeenten bekend als ‘het ravijnjaar’.  “We hopen dat er van Den Haag meer geld komt, maar als dat niet zo is moeten we met een procesvoorstel komen om te zorgen dat het huishoudboekje in orde komt.’’ licht wethouder Jurgen Nobel toe. Het Rijk had oorspronkelijk aangegeven om in het voorjaar van 2023 met meer opheldering te komen over de nieuwe manier waarop de gemeenten gefinancierd worden. 

Maar ook in de jaren ervoor zijn er een aantal tegenvallers. Deze tekorten zijn echter incidenteel, en wil het college dekken met middelen uit de algemene reserve. Als voorbeeld noemt Nobel een noodzakelijke vernieuwing van het ICT-systeem van de gemeente. 

De tekorten in het huishoudboekje van de gemeente zullen ook invloed gaan hebben op de portemonnee van de inwoners van Haarlemmermeer. In de planning van de voorjaarsrapportage is opgenomen dat de inkomsten vanuit belastingen moeten worden verhoogd met maar liefst 13,7 procent. Dat heeft ook grotendeels te maken met de hoge inflatie.

EENMALIGE CORRECTIE “We hebben geprobeerd om zo lang mogelijk de inflatie niet een rol te laten spelen in het vaststellen van de belastingen. Maar dat gaat niet langer Daarom doe we nu eenmalig die correctie op wat er is gebeurd aan de inflatiekant,’’ legt Nobel uit.  ”We ontkomen er gewoon niet aan. Alles wordt duurder, dus we kunnen niet blijven achterlopen op de ontwikkelingen in de markt.’’ In de praktijk betekent het dat de gemiddelde huisbezitter in Haarlemmermeer straks gemiddeld 47 euro meer kwijt is aan de OZB. Binnenkort vergadert de gemeenteraad over de voorjaarsrapportage voor de komende vier jaar.

Door Joost Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie