De Robert Kochstraat in Badhoevedorp.
De Robert Kochstraat in Badhoevedorp. Ton Dijkstra / BDU

“Geen oplossingen over een half jaar of langer, maar oplossingen, nu!”

14 juli 2023 om 09:25 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering donderdagavond zo’n beetje unaniem het college op te roepen om zo snel mogelijk iets te doen aan de verkeerssituatie in Badhoevedorp. Dat gebeurde tijdens een debat over het Verkeersstructuurplan (VSP) voor Badhoevedorp, wat eigenlijk al op 6 juli gepland was. De hoeveelheid overlast en klachten bleek echter zo groot, dat de volledige sessie toen in beslag werd genomen door insprekers vanuit de buurt.

De raadsleden van zowel oppositie als coalitie waren uiterst fel over de ontstane situatie in Badhoevedorp. “Dit probleem vraagt erom dat we nu gaan bijsturen. Dit zijn heel dure lessen die we nu als raad leren, over hoe we om moeten gaan met verkeersstructuurplannen”, stelde Katrijn Kliphuis (VVD). Ze kwam met een aantal voorstellen die de situatie op korte termijn moeten verbeteren, waaronder het wijzigen van busroute 195 en het afsluiten van de Robert Kochstraat voor zwaar vrachtverkeer. 

Kliphuis wil daarnaast dat de wethouder het probleem duidelijker aankaart bij het bestuur van de buurgemeente. “Wij zijn niet het afvoerputje van Amsterdam. Wij zijn ook niet de vluchtstrook als het in Amsterdam vast staat”, riep Kliphuis stellig.

Smand viel haar collega van VVD bij, en wil ook dat er snel wordt ingegrepen. “Geen oplossingen over een half jaar of langer, maar oplossingen, nu! We hebben het gevoel dat de wethouder mobiliteit, die over het algemeen heel doortastend is, de regie op dit dossier enigszins kwijt is. Stop dit, en pak de regie terug”, droeg ze de wethouder op.

Wethouder Ruigrok gaf aan op de hoogte te zijn van de problemen. “Ik deel de frustratie ook. Ik heb de scheuren in de woningen gezien, en ik weet dat het onveilig is om je kind naar school te brengen”, lichtte ze toe. Maar volgens Ruigrok is het echter niet zo simpel om de busroute zomaar om te leggen. Dat leidde tot frustratie bij de raad. 

Raadsleden vroegen zich af of het dan niet mogelijk is om als wegenbeheerder toegang tot de route simpelweg te verbieden voor zwaar verkeer. Uiteindelijk deed Ruigrok een aantal toezeggingen om de situatie te verbeteren, maar desondanks lijkt een groot deel van de raad voornemens om ook nog een motie in te dienen om hun wensen op een rijtje te zetten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie