Een van de vele misstanden vorig jaar. Een klant vond zijn auto zwaar beschadigd terug.
Een van de vele misstanden vorig jaar. Een klant vond zijn auto zwaar beschadigd terug. Eric van Lieshout

Na rampjaar 2019 opnieuw waarschuwing voor foute valet parkingbedrijven

22 juli 2020 om 12:16 Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER "Er zal ongetwijfeld minder gevlogen worden en dus minder geparkeerd. Toch is het goed dat er ook nu aandacht voor is," zegt een gemeentewoordvoerder over de waarschuwing die burgemeester Marianne Schuurmans doet betreffende valet parking. Vorig jaar ging het in Haarlemmermeer goed mis.

Wie met het vliegtuig op vakantie gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, moet goed opletten. Tussen de bonafide bedrijven, zitten bedrijven die hun afspraken niet nakomen, veel te veel kilometers rijden of een auto met schade retourneren. “Er zit veel kaf tussen het koren,” zegt burgemeester Marianne Schuurmans: “Vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon. De mensen die daar hun auto hadden achtergelaten, wisten niet waar ze moesten zoeken. Als je net terugkomt van vakantie, moe van de vliegreis, wil je niet voor dit soort onaangename verrassingen staan."

Het blijkt vaak lastig om schades of boetes vergoed te krijgen

"Verder worden reizigers regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig om deze schades of boetes vergoed te krijgen. Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig achter dachten te laten, is er sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven, waar de auto’s geparkeerd worden. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden hier daarom streng op tegen verkeersovertredingen zoals foutparkeren."

Schuurmans: "Vaak worden de diensten van valetparkingbedrijven aangeboden via veilingsites. Het feit dat ze hierop worden aangeboden, zegt niks over de betrouwbaarheid van dat bedrijf. Kijk op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt. Daar staan regels waar bedrijven zich aan moeten houden. Wanneer iemand vrijwillig de autosleutel afgeeft en er staat in het contract niets over een maximaal aantal kilometers of schade-afhandeling, dan is er niet altijd sprake van een strafbaar feit of oplichting als er heel veel kilometers mee zijn gereden. Wie schade heeft of denkt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, kan zich melden bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol of bij de politie."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie