Het moment waarop Badhoevedorpers jaren hebben gewacht.
Het moment waarop Badhoevedorpers jaren hebben gewacht. Trudy WItteman

Fietsers blij: Vurig gewenste wereldverbinding Badhoevedorp geopend

Verkeer en vervoer

BADHOEVEDORP Het heeft even geduurd, maar donderdag 19 mei is het dan eindelijk zover dat het fietspad vanuit Badhoevedorp door de lus A4/A9 naar de Koekoekslaan en daarmee naar de rest van de wereld officieel geopend kan worden. Een klus die met zichtbaar plezier wordt verricht door wethouder Mariëtte Sedee en Erik Hoogenboom

Wethouder Sedee omdat zij verantwoordelijk is voor de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp, Erik Hoogenboom omdat hij een van de felle voorvechters is geweest van de realisering van de belangrijke ecologische verbinding. Staand tussen de pilaren van het viaduct waartussen voorheen de auto’s over de A9 raasden richting Badhoevedorp komen ze superlatieven tekort. 

“Geen kaarsrecht fietspad getrokken langs een liniaal, maar romantisch kronkelend”, zegt Sedee. “Een wereldverbinding”, noemt Hoogenboom het fietspad. Een naam heeft de actieve inwoner van Nieuwe Meer al bedacht. ‘Verbindende Oplossing’. 

“Het dekt de lading volledig. Het pad verbindt Badhoevedorp via veerpont Ome Piet met het Amsterdamse Bos en daarmee het bovenwijkse groen. Met de wijk Schuilhoeve erbij komt Badhoevedorp boven de 12.000 woningen uit. De grens waarboven bovenwijks groen verplicht is. Zonder dit fietspad dus geen Schuilhoeve.”  

Dankzij dit fietspad kom je nog eens ergens

Voordat de wethouder samen met Erik Hoogenboom het lint doorknipt waarbij zij geassisteerd worden door Lotus en Terra van Jeugdcircus Acrobatico uit Badhoevedorp, noemt ze het fietspad ‘een fantastische aanwinst’. 

“Vanuit de Dellaertlaan is er aansluiting ontstaan op de bestaande fietsverbindingen richting Oeverlanden en Nieuwe Meer, de Zuidas en Buitenveldert. Dankzij deze verbinding kom je nog eens ergens op de fiets. Het fietspad is een aloude wens en een initiatief van een aantal Badhoevedorpers. Hen bedank ik voor hun inzichten, hun volharding en hun betrokkenheid.” 

Terwijl ze dit zegt knikt Rien Hogenhout instemmend. Hij, Ben Hovemann en Jan Tonkes maken deel uit van de wandel- en groengroep van de dorpsraad die de gemeente zeer regelmatig gevraagd heeft naar de voortgang van het fietspad. Een van de groepen die zich ervoor ingespannen heeft. In het Masterplan uit 2008 werd dit fietspad al genoemd. Rien wijst op het tunneltje onder de verbindingsboog A4/A9. 

“Heel slim is dat aangelegd in 2017 toen de aannemer bezig was met het omleggen van de A9. Een mooi voorbeeld van meedenken. Doordat wij steeds de druk op de ketel hebben gehouden is vandaag deze prachtige fietsverbinding geopend. Zonder die druk had het nog veel lang geduurd. Daar ben ik van overtuigd.” 

De bedoeling is dat het nieuwe fietspad wordt aangesloten op het Lint, een nieuwe wandel- en fietsroute op de plek van de oude A9 en daarvoor de Kromme Tocht. Deze route verbindt nieuwe woonbuurten, de groengebieden en het centrum van het dorp met elkaar. 

Dat je om te kunnen fietsen ook aan één wiel genoeg hebt, dat lieten de leden van Acrobatico met stralende lach zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie