Jenke Haverhals: "Ik heb topsport bedreven. Het is tijd voor andere dingen."
Jenke Haverhals: "Ik heb topsport bedreven. Het is tijd voor andere dingen." Trudy Witteman

Jenke Haverhals sluit winkel

24 december 2022 om 10:00 Winkels

ZWANENBURG Al een poosje hangt een banner met het opschrift ‘Totale leegverkoop’ aan de winkelpui. Haverhals Schoen en Mode gaat sluiten, het pand staat te huur. Het einde van een tijdperk.

Eerst maar een mythe de wereld uithelpen, zegt eigenaar Jenke Haverhals aan het begin van het gesprek en bij de eerste kop koffie. “De sluiting van de winkel heeft niets te maken met de komst van het outletcentrum aan de overkant van Ringvaart en ook niets te maken met het online shoppen van vandaag de dag.” 

Gevraagd naar de reden dat de winkel op 31 december voor de laatste keer open is, gaat Jenke wat verzitten en kijkt de verslaggever aan. “Na een leven lang keihard werken heeft mijn vader Jan op zijn 65-ste de zaak aan mij verkocht. Heel kort daarna overleed hij. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik ben nu 48 en ik wil geen 80 uur in de week meer werken. Wél meer kwaliteit van leven en meer aandacht kunnen besteden aan mijn gezin en aan de samenleving. Ook heb ik mij voorgenomen meer te gaan sporten.” 

Het liefst had Jenke gezien dat iemand de zaak had overgenomen zodat Zwanenburg en omgeving een goed lopende winkel voor schoen en (sport)mode had behouden. Er is met een aantal kandidaten gesproken, maar dat heeft niet geleid tot witte rook uit de schoorsteen. ”Ze bleken niet het juiste dna te hebben. Heel jammer.”

Het einde van een tijdperk dus. Een tijdperk dat begon in 1937 toen Wouter Haverhals vanuit Brabant naar Zwanenburg kwam om aan de Kerkhoflaan 47 een schoenmakerij te beginnen. Later verhuisde hij naar het huidige pand. De koopovereenkomst hangt in de eregalerij in de winkel. Zoon Jan kwam bij hem in de zaak en Jenke op zijn beurt ging dertig jaar geleden bij zíjn vader werken nadat hij het vak geleerd had bij het bekende familiebedrijf Neef Sport in Amsterdam. Jenke zorgde voor fris bloed en heeft de zaak ontplooid en stevig op de kaart gezet. 

TOPSPORT Als Jenke op oudejaarsdag om vijf uur de winkeldeur op slot heeft gedaan wil dat niet zeggen dat hij gaat zitten niksen en achter de geraniums gaat zitten zwaaien naar voorbijgangers. Hij heeft nog een prachtige sportwinkel in Badhoevedorp en wil die verder uitbouwen tot dé sportspecialist van Haarlemmermeer en omstreken. 

“Met behoud van de persoonlijke benadering, het gedegen advies en de professionele ondersteuning. Badhoevedorp groeit stormachtig en dat merken we. De winkel aan de Sloterweg is te klein geworden. Op ons gebied zijn nog maar heel weinig zelfstandige winkeliers over. We zijn een uitstervend ras”, zegt de ras-ondernemer die steeds voor ogen heeft gehouden dat wat vandaag goed is, morgen beter moet. Deze instelling heeft hem succes gebracht. “Het was topsport. Ik heb Champions League gespeeld, waardoor ik nu in de gelegenheid ben een stapje terug te doen”, verklaart de Zwanenburger.

DANKBAAR Het is niet alleen maar hosanna geweest daar in de winkel op de hoek van de Kerkhoflaan en de Wilgenlaan. Tientallen inbraken zijn er geweest. Maar de grootste impact op vooral de medewerkers zijn de twee overvallen geweest. Het pand kwam vol met camera’s te hangen. Jenke en ook zijn medewerkers krijgen deze dagen hartverwarmende reacties en bedankjes van klanten. Mensen waarvoor in de winkel ooit hun eerste schoentjes werden gekocht, van mensen die al met hun ouders mee kwamen. Nagenoeg alle medewerkers gaan over naar de winkel in Badhoevedorp. Jenke zorgt goed voor ze. “Zonder hen had ik deze prachtige zaak niet kunnen opbouwen. Ik ben ze er heel dankbaar voor.”

Mary Blok maakt een rondje door de winkel en noemt het ‘verschrikkelijk jammer’ dat de zaak dichtgaat. “Ik kom hier al heel veel jaar. Het zijn supermensen.” Haarlemmer Ayhan Mert weet zeker dat hij de winkel gaat missen. “Waarom? De medewerkers zijn vriendelijk en eerlijk en je krijgt een goed advies. Voor sportkleding ga ik nu naar de zaak in Badhoevedorp.” 

Een mevrouw van 86 achter een rollator – ze wil haar naam niet in de krant – heeft twee paar schoenen gekocht. Nu kan ze er weer even tegen, want: “Waar moet ik heen als Haverhals dicht is? Het is een fijne zaak. Als mijn man vroeger schoenen nodig had wilde hij niet mee naar de winkel. Dan kreeg ik dozen met schoenen mee en kon hij ze thuis passen. Kom daar maar eens om in de stad.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie