Saskia van der Drift begeleid via videoconsult haar patienten
Saskia van der Drift begeleid via videoconsult haar patienten Rene Treur

De oefentherapeuten uit de Haarlemmermeer helpen juist nu bij pijn, slapen en in quarantainetijd

Zorg Deel je nieuws

De huidige situatie vraagt veel aanpassingsvermogen van mensen. Velen hebben hun kantoorwerk naar huis verplaatst, de kinderen zijn thuis en veel ouderen zien weinig mensen meer. Er heerst angst om wat er komen gaat. Niet alleen qua gezondheid maar ook qua werk en inkomen.

De nieuwsberichten zijn duidelijk. Corona voert de boventoon. Toch is er een ander zorgelijke ontwikkeling. Veel reguliere zorg wordt momenteel gemeden of op de lange baan geschoven. Artsen luidden deze week al de noodklok. Daar hebben de Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck in de gemeente een belangrijke rol in te vervullen. Jeanine Lamers van Oefentherapie Mensendieck Hoofddorp en Saskia van der Drift van Oefentherapie Thuis en Oefentherapie Klaterbos hebben namens hun collega's van diverse praktijken direct stappen ondernomen en inmiddels werken veel oefentherapeuten Cesar en Mensendieck in de Haarlemmermeer met videoconsulten of belafspraken.

"De kracht van de oefentherapeut is de ADL-gerichte benadering van klachten" menen de oefentherapeuten. Daarnaast werkt de oefentherapeut veel zonder fysiek contact en met mondelinge begeleiding wat de perfecte oplossing is in deze tijd van isolatie en social distancing.

De behandeling via video en bellen zorgt ervoor dat de klachten die al bestonden of juist ontstaan door het zitten op een slechte stoel aan een niet-aangepast bureau of de keukentafel voorkomen of verminderd worden. "Hiermee ontlasten we niet alleen de artsen in het ziekenhuis of de zorg, maar ook zorgen we ervoor dat mensen door pijn of beperkingen uitvallen" zeggen Saskia en Jeanine.

De werkwijze van de oefentherapeut Cesar Mensendieck is zoals altijd beginnend met een uitgebreide intake en onderzoek. Dit gaat via video met bijvoorbeeld het bekijken van bewegingen. Daarna wordt gericht op de klachten een uitgebreide begeleiding aangeboden.

Het voordeel is dat alle zorgverzekeraars de behandeling vergoeden en veel oefentherapeuten contracten met zorgverzekeraars hebben. Een afspraak is snel gemaakt met een van de praktijken in Hoofddorp. De oefentherapeuten bieden in deze situatie alle begeleiding bij onder meer pijnklachten, stijfheid, slaapproblemen en balansproblemen voor volwassenen, ouderen en mantelzorgers.

advertentie
advertentie