Afbeelding
PR.

Ben Ottens: gemeente heeft niet integer gehandeld

18 oktober 2018 om 09:02 lokaal

HOOFDDORP Om de schade zoveel mogelijk te beperken zou de gemeente het beoogde bedrijvengebied in Badhoevedorp-Zuid alsnog snel moeten laten ontwikkelen. Dat zegt adviseur Ben Ottens van gebiedsontwikkelaar Chipshol (voor bijna de helft eigendom van ontwikkelaar TeleVerde) in reactie op het vonnis van de rechtbank in Amsterdam in de zaak van TeleVerde tegen de gemeente.

De rechtbank velde eerder deze maand een vernietigend oordeel over de handelwijze van de gemeente tegenover TeleVerde. De rechters hebben vastgesteld dat de gemeente een rechtsgeldige toezegging hebben gedaan om de grond in Badhoevedorp-Zuid te mogen ontwikkelen. Die toezegging is echter nooit nagekomen. Daarmee is er onrechtmatig gehandeld. "De gemeente heeft niet integer gehandeld en de boel gewoon bewust tegengewerkt", zegt Ben Ottens in normaal Nederlands.

Ottens speelt een bijzondere rol in de jarenlange discussies over de ontwikkeling van het gebied rond de luchthaven Schiphol. Hij was tot 2006 een gewaardeerd raadslid van D66. Na zijn afscheid van de politiek was hij enkele jaren directeur van welzijnsorganisatie MeerWaarde. Daarna werd de Hoofddorper adviseur, onder meer van ontwikkelaar Chipshol van familie Poot.

Vader Jan Poot en zijn zonen hadden jarenlang een moeizame relatie met de gemeente over de ontwikkeling van gronden. Chipshol stelde stelselmatig te worden tegengewerkt. Nadat de gemeenteraad haar excuses had aangeboden over de gang van zaken rond het bouwverbod op het Groenenbergterrein werd er in die kwestie een overeenkomst gesloten waarmee dat conflict werd beëindigd.

De rechtbank heeft nu vastgesteld dat de gemeente die overeenkomst nooit serieus heeft genomen. Voor een deel van de grond werd na onteigening voor de omlegging van de A9 een prikkie betaald aan TeleVerde. Geschat wordt dat de schade voor de ontwikkelaar tenminste 265 miljoen euro bedraagt. Dat bedrag kan nog fors hoger worden. Bijzonder is dat TeleVerde al direct met een schadeclaim kan komen.

Ottens vindt dat de gemeente snel actie moet ondernemen om de schade nog enigszins te beperken. Dat kan door Badhoevedorp-Zuid alsnog snel te ontwikkelen. Probleem is echter dat de gemeenteraad eerder heeft bepaald dat het gebied pas na 2040 aan de beurt is. Gelet op de toezeggingen die de gemeente heeft gedaan is dat dus niet terecht, zegt de rechtbank.

Ottens stelt dat de gemeente dertig jaar lang aan de leiband van de rijksoverheid en Schiphol heeft gelopen en dat ze daarvan nu de zure vruchten moet plukken. "Na 2006 ben ik de archieven in gedoken en ben ik er achter gekomen dat de gemeenteraad jarenlang om de tuin is geleid. Dat gebeurde via het vertrouwelijke overleg van fractievoorzitters en via de ontwikkelaar SADC, dat door de overheden en Schiphol is opgericht om Chipshol buiten de deur te houden. Het is goed dat de rechter dat heeft doorgeprikt."
 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie