Afbeelding
Eigen foto

Gesprek tussen gemeente en pachters Geniedijk

31 oktober 2018 om 15:59 lokaal

HOOFDDORP Er moet zo snel mogelijk een goed gesprek komen tussen de gemeente en pachters van de Geniedijk. Dat gesprek moet dan vooral gaan over de huidige combinatie van beheer door schapen, het recreatief medegebruik van de dijk en het feit dat regelmatig honden schapen dodelijk verwonden.

Dat laten zowel Jeroen de Kuijer als Paul Bos weten, beide pachten een deel van de Geniedijk om daar hun schapen te laten lopen. Beiden hebben de afgelopen weken opnieuw te maken gekregen met honden die achter hun schapen aanrenden en zelfs doodbeten. Voor De Kuijer, hij pacht de dijk ter hoogte van Hoofddorp, was dat nog vorige week. Voor Bos is het al weer een paar weken geleden. Hij pacht de dijk tussen A4 en ringdijk ter hoogte van Rijsenhout. In beide gevallen liepen de honden los. Bij de situatie De Kuijer (bij de Plesmanhoek) was dat toegestaan, maar zwom de hond naar de overkant waar wel een aanlijnverbod geldt. Het resultaat: twee schapen vonden de dood. Bos verloor één schaap.

WAARNEMING De Kuijer: "Mensen houden er te weinig rekening mee hoe een hond kan reageren in de nabijheid van schapen." Een waarneming waar collega 'boer' Bos het mee eens is. Al ziet hij, net als De Kuijer, ook andere oorzaken: de huidige combinatie van schapen, hond, mens en recreatie.

Bos: "De dijk was lang puur agrarisch waar schapen zorgden voor het beheer, want de wandelende grasmaaiers trapten meteen met hun hoeven de dijk aan." Maar mede onder invloed van de Floriade kregen delen van de dijk fietspaden en kreeg het gebied van 12 km bij 50 meter een recreatieve functie. Het resultaat is nog steeds duidelijk merkbaar. Er worden honden uitgelaten. Er wordt intensief gewandeld. Er hangen vleermuizenkasten. Er liggen fietsroutes. Er zijn dus diverse functies waar diverse verantwoordelijken bij horen. En schapen, mensen en honden komen elkaar regelmatig op de dijk tegen.

UITWERPSELEN Die combinatie levert echter niet alleen mooie foto's op, maar ook klachten over uitwerpselen en schapen die op het (warme) fietspad liggen. En verhalen over honden die achter de schapen aan gaan, soms met dodelijk gevolg. Reden voor Bos om te pleiten voor een duidelijke keuze, 'omdat de huidige situatie onhoudbaar is en een reddingspoging middels het inzetten van handhavers niet het gewenste effect zal bereiken'.

De Kuijer onderschrijft dat laatste. Ook hij ziet niets in een totaalverbod voor honden. "Er staan nu al duidelijke borden: honden aan de lijn. Maar wie houdt zich daaraan?" Hij ziet wel meer in voorlichting door mensen bewust te maken van de locatie waar ze lopen. Dat ze bij iemand op het land te gast zijn. "De Geniedijk heeft namelijk een fietspad over een stuk landbouwgrond waar schapen lopen."

ONBESPREEKBAAR Een andere optie waarbij een kudde door delen van de gemeente trekt met een herder en twee honden (een idee van Bos) vindt hij niet onbespreekbaar. Want dan blijft de dijk open en het beheer ecologisch, mensen kunnen blijven genieten van het aanzicht en de schapen zijn niet steeds op één plek.

"Maar dat is één optie. We moeten met alle partijen rond één tafel gaan zitten voor een goed gesprek. Wat wil je als gemeente, wat heb je daar voor over en welke rol is er dan (nog) voor ons weggelegd? Daar moet het over gaan." Zelf vindt hij dat zo'n gesprek zo snel mogelijk gevoerd moet worden, 'want de huidige situatie is onhoudbaar'. Dat laatste vindt Bos ook.

VOORSTANDER Wethouder John Nederstigt (recreatie en agrarisch beleid) is groot voorstander van zo'n gesprek. "Op dit moment hebben we geen reden om het beleid te wijzigen, maar ik ga wél met de betrokken boeren in gesprek."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie