Initiatiefnemer Soesja van Wijgerden:
Initiatiefnemer Soesja van Wijgerden: "Je moet niet iemand gaan vertellen hoe die zijn tuin moet inrichten, dat wil ik zelf ook niet'. pr

Campagne Haarlemmermeer Waterproof voor minder versteende achtertuinen

24 juni 2019 om 14:32 lokaal

HAARLEMMERMEER 'Elke tuintegel die plaatsmaakt voor een stukje groen is winst', stelt Soesja van Wijgerden van Haarlemmermeer Waterproof. Deze campagne, uitgevoerd door NMCX Centrum voor Duurzaamheid, is gestart om bewoners bewust te maken van hun tuinindeling. Via een raamposter kunnen mensen die al milieuvriendelijk bezig zijn, aangeven wat ze met hun tuin doen om zo anderen te inspireren.

Op de poster kan met vinkjes bijvoorbeeld worden aangeven dat iemand al een groen dak, waterdoorlatende verharding, een open goot en of een regenton heeft. Van een uiting als: kijk mij eens goed milieubewust bezig zijn wil Van Wijgerden niets weten. "Zo heb ik het nog niet gezien. Het gaat erom dat mensen graag hun kennis willen delen. Overigens weet niet eens iedereen welke goede maatregelen hij of zij al genomen hééft. Met zo'n poster wordt dat bewustzijn vergroot. "

"De poster is te downloaden op onze website, ook hebben we er vijftig laten drukken. Hoe groot de animo is, moeten we afwachten. Voorlopig ben ik tevreden als er in juni één per dag wordt gedownload en opgehangen. Later moet het ietsje sneller gaan, maar dit soort campagnes heeft wat aardingstijd nodig."

Dat is jammer, want is het is niet best gesteld met de waterafvoer in de zogenaamde 'versteende' gebieden van Haarlemmermeer. Veel tuinen zijn geplaveid en de kleigrond maakt de afwatering er niet beter op. Van Wijgerden: "We hebben hier relatief gezien veel wateroverlast door het soort tuinen wat doorgaans populair is bij particulieren. Er is veel steen en weinig groen te vinden. Ik snap dat wel. Het is gemakkelijk, de kinderen kunnen een beetje fietsen, het vraagt weinig onderhoud en het ziet er strak uit. Ecologen kunnen er soms boos over worden. Ik hoorde er een die ruzie had met zijn buurman nadat die midden in de zomer een vijgenboom kapte omdat er teveel wespen op afkwamen. Maar je moet niet iemand gaan vertellen hoe die zijn tuin moet inrichten, dat wil ik zelf ook niet."

"Ik wil juist geen polarisatie, maar mensen wijzen op de voordelen van een watervriendelijke ruimte én daarmee ook op de nadelen van een betegelde tuin. Die is zomers snel heet, ontbeert schaduw, zorgt voor plassen en kost ook nog best wat onderhoud. Een meer groene tuin kan makkelijk zijn, biedt vaak schaduw en heeft ook wel plek voor een zitje. Een beetje rommelig mag best. We hopen met de posteractie bewustwoording aan te wakkeren. Er moet een omschakeling komen zoals is gebeurd met het gebruik van zonnepanelen, dat is tegenwoordig een vertrouwd beeld."

VERTROUWEN "Ik heb er alle vertrouwen in. In Haarlemmermeer valt met de relatief grote tuinen veel te winnen. Onlangs hielden we in een tuincentrum een actie dat voor elke ingeleverde tuintegel een plant werd verstrekt. De reacties waren heel positief. Iemand ging zelfs nog even thuis een tegel halen om te ruilen. Als iedereen één tegel minder heeft, ben ik voorlopig al tevreden…"

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie