Afbeelding
Ton Dijkstra

VVD'er Jurgen Nobel barst van de ambities

22 februari 2018 om 12:17 lokaal

HOOFDDORP Jurgen Nobel werd kort geleden door de pers uitgeroepen tot beste politicus. Hij is er trots op maar de ambitieuze VVD'er wil meer. De Hoofddorper wil hoge ogen gooien in de landelijke verkiezing van beste raadslid.

De verkiezing van beste raadslid wordt gehouden door onder meer De Volkskrant en omroep WNL. Aanhangers kunnen nog tot 7 maart via internet stemmen. De andere raadsleden uit Haarlemmermeer die meedoen zijn Sophie van de Meeberg (HAP) en Paul Meijer (Forza!).
 
PAUW Jurgen Nobel (29) staat er voorlopig goed voor. Hij staat derde. De eerste tien gaan door naar de volgende ronde en worden beoordeeld door een ervaren jury. De winnaar wordt 20 maart bekendgemaakt in het tv-programma Pauw.
Eerdere winnaars van de verkiezing zijn nog altijd actief in de politiek. D66'er Jan Paternotte is nu Tweede-Kamerlid en Ron Meyer van de SP is landelijk partijvoorzitter van die partij.
De deelname van Jurgen Nobel aan de wedstrijd tekent zijn ambities. Hij wil altijd winnen. Dat geldt ook voor de gemeenteraadsverkiezingen in november. De fractievoorzitter, die zich kandidaat heeft gesteld als lijsttrekker, is ervan overtuigd dat zijn VVD meer zetels gaat halen dan de zeven die de liberalen nu hebben.

De belangstelling voor de politiek is Jurgen Nobel met de paplepel ingegoten. Dat kan ook moeilijk anders als je bedenkt dat hij kind is van Jeroen Nobel, die jarenlang voor de PvdA in de gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft gezeten en daarnaast tien jaar lang een succesvol wethouder van Financiën is geweest. "Thuis aan tafel ging het altijd over politiek. Ook mijn moeder heeft belangstelling voor politiek. Zij is een zwevende kiezer, aan de linkerkant van het politieke spectrum. Ik heb thuis altijd hard moeten vechten om mijn mening te laten horen."
 
PIM FORTUYN Jurgen Nobel kreeg pas echt politieke belangstelling na de moord op Pim Fortuyn. Ongehoord dat je in Nederland wordt vermoord voor je politieke idealen, vindt de Hoofddorper. Hij maakte zijn profielwerkstuk op de VWO over Pim Fortuyn.
Nobel koos uiteindelijk voor de VVD. "Ik heb ook nog even over D66 gedacht, maar die partij hinkt te veel op twee gedachten. Er zit toch te veel socialisme in. Ik geloof in de kracht van het individu. Als je in jezelf gelooft, kun je met hard werken heel veel bereiken. Dat vindt de VVD ook."
 
HOOGWAARDIGE KOFFIE Jurgen Nobel geeft zelf het goede voorbeeld. Hij is succesvol als ondernemer. De Hoofddorper voorziet met zijn LE.BON koffie de horeca, kantoren en in mindere mate particulieren van hoogwaardige koffie, die hij laat importeren uit verschillende uithoeken van de wereld. De onderneming loopt als een trein en Nobel is van plan eerst in Amsterdam en daarna in Rotterdam speciale koffiebars te starten om zijn bijzondere product zelf te kunnen serveren."
De VVD'er blijft die activiteiten voorlopig combineren met het openbaar bestuur. Hij heeft zeker geen planning in gedachten, maar sluit de landelijke politiek beslist niet uit. Nobel is al lid van een denktank van VVD-Kamerlid Sven Koopmans die de democratie wil vernieuwen.
 
HARTSTIKKE STOM Hij vindt het jammer dat veel VVD'ers de laatste tijd slecht in het nieuws komen. Vorige week nog besloot VVD-minister Halbe Zijlstra op te stappen nadat bekend werd dat hij had gelogen over een bezoek aan de datsja van Vladimir Poetin. "Die leugen van Halbe was natuurlijk harsstikke stom, maar hij heeft ook de uiterste consequentie aan zijn daad verbonden door af te treden."
Nobel vindt dat de vermeende slechte reputatie van zijn partij sterk wordt benadrukt. "Natuurlijk wordt die graag uitvergroot door politieke tegenstanders, maar van alle VVD-leden gaat maar een heel klein percentage in de fout."
In eigen lokale kring merk je dat de verkiezingen eraan komen. De coalitie van VVD, HAP, D66 en PvdA is het vaker openlijk met elkaar oneens. De VVD staat met name op sociaal gebied nogal eens alleen. De fractievoorzitter kan er niet mee zitten. "Afspraak is afspraak bij de VVD. Daar ben ik duidelijk in. Ik speel het graag hard op de inhoud en zacht op de persoon."
 
RECHTS INHALEN De nieuwe aanpak van de VVD leidt er volgens sommigen toe dat de liberalen Forza! rechts aan het inhalen zijn. Jurgen Nobel ontkent dat en spreekt liever van Groen-rechts. "Bovendien is Forza! vaak helemaal niet zo rechts. Laatst kwamen ze met een pleidooi om energiedrankjes door de overheid te laten beperken. Dat is toch niet liberaal?"

De fractievoorzitter van de VVD vindt dat de raadsverkiezingen in november onder meer over de thema's wonen en Schiphol moeten gaan. Over beide heeft hij een uitgesproken standpunt. "We halen niet de afgesproken grens van 30 procent sociale huur. Laat dat dan los en bouw meer voor het middensegment.Het belangrijkste is dat we woningen gaan bouwen, vooral voor starters die kunnen vaak geen woning vinden!"

"Daarnaast vind ik dat Schiphol onder bepaalde voorwaarden best op een duurzame manier kan groeien, omdat er steeds stillere vliegtuigen komen. Je moet niet alleen uitgaan van het aantal vliegbewegingen maar van wat de omgeving werkelijk aan overlast ervaart."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie