De hoofdrolspelers Benjamin, Mattanja en verkoopster Marleen.
De hoofdrolspelers Benjamin, Mattanja en verkoopster Marleen. Mandy van der Zwaard

Film met Hoofddorpse roots: Durf eens níet te oordelen

8 januari 2020 om 13:11 Film

HOOFDDORP Benjamin Treur (13) en Mattanja Overbeek (11) uit Hoofddorp spelen een hoofdrol in de korte speelfilm Onschuld van Schathemelrijk Creatieve Producties. Vrijdag 24 januari is de première in het Corendon Cinema, van de 747 Boeing. De film is geschreven door Reinier Overbeek. Deze regisseur uit Hoofddorp is bekend van onder andere het theaterproject namens vluchtelingenwerk Haarlemmermeer en de theaterlessen op SBO het Kompas.


De film gaat over herkenbare maatschappelijke thema's als oordelen, en is gerealiseerd op basis van crowdfunding en vrijwillige deelname. Het moet moeilijke thema's bespreekbaar maken en wordt aangeboden aan scholen als aanvulling op hun maatschappelijke programma.

Overbeek: is ongelooflijk trots. "De crew, de locatie, de snoepwinkel, iedereen heeft bijgedragen tot dit mooie resultaat." Deze 35 minuten durende productie heeft als kern 'Durf eens níet te oordelen'. De tienjarige Maaike (Mattanja) bouwt een vriendschap op met de volwassen eigenaresse Eef (Marleen) van de snoepwinkel waar ze graag komt. Als Eef keuzes maakt die in Maaikes ogen onbegrijpelijk zijn, komt hun band onder druk te staan. Kwetsbaar en in de war laat ze zich meeslepen door Tim (Benjamin). Maar is dat zo verkeerd?

Dat we dit met de hele klas konden doen vond ik het leukst

Naast dat Mattanja de hoofdrol speelt mocht ze ook scenes opnemen op haar eigen basisschool de Regenboog. “Dat we dit met de hele klas konden doen vond ik het leukst,” zegt de vrolijke, 11 jarige actrice. Benjamin zit op het Kaj Munk College en hij vertelde bij zijn screentest dat hij graag filmregisseur wil worden. Beiden hebben al iets indrukwekkends op hun CV staan. Dat belooft wat voor de toekomst.

Regisseur Reinier Overbeek heeft wortels in de jeugdhulpverlening en in het jongerenwerk. "Met jongeren werken is het leukste wat er is. Het is een intensieve periode voor hun en ik vind het fantastisch dat ik daar een rol ik kan spelen."

Op donderdag 9 januari start hij zijn nieuwe theaterwerkplaats voor 12-19 jarigen. Opgeven en informatie via reinieroverbeek@gmail.com.

OORDELEN Samen met Marleen van der Duin, die de volwassenhoofdrol Eef speelt, geeft hij theaterlessen op school. Overbeek kent haar van de Order der Dwazen; de theaterwerkplaats waar zij beiden aan verbonden zijn. Van der Duin: "We zijn allebei enorm creatieve geesten én we hadden dezelfde wens. Maatschappelijk moeilijke thema’s creatief vertalen, bespreekbaar maken en dan vooral vanuit het oogpunt; Durf eens níet te oordelen!" In haar dagelijks leven is van der Duin Kwartiermaker bij Ons Tweede Thuis. Zij was initiator van onder andere de ACADEMIE en (voor)oordelen zijn haar zeker niet vreemd. “Ik zie in het leven overal scenes in.”

De première wordt gevierd met bubbels en gebak. "Maar het is ook een beetje spannend," zegt Mattanja. Zij wil later stewardess worden en dat maakt de locatie, Corendon Cinema, extra bijzonder. Kaarten à 10 euro voor de voorstelling van 20.00 en 21.00 uur zijn te gereserveren via corendonhotels.com.

Mandy van der Zwaard

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie