Avondfoto Molen de Eersteling
Avondfoto Molen de Eersteling Jan Aukus

CDA: gemeente verplicht molenaarshuisje te onderhouden

11 maart 2020 om 15:54 Overig

HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer is als eigenaar van het rijksmonument het molenaarshuisje bij molen De Eersteling in Hoofddorp verplicht om het pand te goed onderhouden. Dat stelt CDA-fractievoorzitter Herman Koning in een nadere reeks schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Koning stelde vorige week tijdens de raadsvergadering al mondelinge vragen over het molenaarshuisje. Volgens hem is het monument sterk verpauperd. Het raadslid stelde dat het schilderwerk in slechte staat is, de kozijnen grote verrotte plekken hebben en er een luik voor een raam is weggewaaid. Bovendien zijn de afvoeren verstopt, zodat de goten overvol zijn en het dak aantasten.

De reactie van wethouder Marjolein Steffens-van de Water kon de CDA-fractieleider niet geruststellen. Zij bevestigde de belabberde staat van het molenaarshuisje, maar volgens haar hangen eventuele maatregelen af van het besluit of het pand wordt verkocht of niet. Binnenkort valt daar een beslissing over.

Herman Koning is daar niet tevreden mee. Volgens hem is er sprake van achterstallig onderhoud en is de gemeente op grond van de Erfgoedwet verplicht om actie te ondernemen. Ook als het molenaarshuisje zou worden verkocht, dan nog moet de gemeente onderhoud plegen en niet de nieuwe eigenaar ermee opzadelen, zo vindt de CDA'er.

Het raadslid wil van het college weten of er afgelopen zes jaar nog onderhoud is gepleegd en of er überhaupt een onderhoudsplan bestaat voor het monumentale pand.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie