Financiële positie gemeente beter, maar nog geen gejuich

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Hij presenteerde dinsdag de gemeentebegroting 2008-2011. Nobel waarschuwde dat de miljoenenbezuinigingen vanaf 2009 nog niet van de baan zijn en dat er nog meer onzekerheden zijn. Het college is er, volgens hem, wel in geslaagd een vrijwel sluitende begroting aan de gemeenteraad voor te leggen.

College presenteert gezonde gemeentebegroting HOOFDDORP - De gemeente staat er financieel heel wat beter voor dan afgelopen voorjaar. “Dat beeld is sterk verbeterd, maar we staan nog niet te juichen”, aldus de ‘Wouter Bos van Haarlemmermeer,’ wethouder Jeroen Nobel van Financiën.

Wethouder Nobel sprak bij de presentatie van de Voorjaarsnota eerder dit jaar nog over ‘zwaar weer’, maar dat is inmiddels voorbij gedreven, zo gaf hij deze week toe. Volgens Nobel is dat onder meer te danken aan het kabinet, dat gemeenten de komende jaren meer geld geeft.

Dat betekent echter niet dat de zon voorgoed is doorgebroken. Daarvoor zijn er te veel financiële onzekerheden, stelt het college. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoeveel de gemeente kwijt is aan de opvang van vreemdelingen die gebruik maken van de generaal-pardonregeling. En dat is nog maar één van de vele risico’s die in de begroting zijn opgenomen.

Er is nog geen besluit genomen over de OZB-tarieven voor volgend jaar. Het wachten is op de herwaardering van het onroerend goed. Die wordt pas eind dit jaar verwacht. Het college wil de OZB-aanslagen in elk geval met de prijscompensatie van 2.25 procent verhogen. De laatste jaren werd die onder druk van de gemeenteraad geschrapt.

Het beeld geeft aan dat de gemeente vanaf 2009 met forse tekorten te maken krijgt. In 2009 is dat 2.5 miljoen en vanaf 2010 zelfs vijf miljoen. Het college heeft al met de gemeenteraad nagedacht waarop kan worden bezuinigd, maar concrete voorstellen zijn niet voor komend voorjaar te verwachten, aldus Nobel.

De begroting heeft als titel ‘Werk in Uitvoering’ gekregen. Daarmee wil het college aangeven dat er tot nu veel plannen zijn gemaakt, die rijp zijn om uitgevoerd te worden, zoals het verkeerscirculatieplan Hoofddorp, het Huis van de Sport en de Multifunctionele Accommodatie in Badhoevedorp.

Wethouder Nobel wil in 2008, in navolging van Zutphen, met een variabel tarief komen voor het ophalen van huisvuil, dat gebaseerd is op het principe ‘de vervuiler betaalt’. Hoe meer afval je aanbiedt, des te meer je moet betalen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie