Raad verdeeld over nieuw onderzoek grondaankopen

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De meeste partijen lijken echter te twijfelen of het veel nut heeft om oude koeien uit de sloot te halen. De raad stemt volgende week.

Oude koeien uit de sloot halen of toch geruchten uit de wereld helpen HOOFDDORP - De gemeenteraad is sterk verdeeld over de vraag of er nader onderzoek moet worden gedaan naar omstreden gemeentelijke grondtransacties uit het verleden. Sommige partijen vinden van wel om alle verhalen over corruptie de kop in te drukken, zo bleek vorige week tijdens een raadsdebat.

Het college besloot eerder tot een uitvoerig accountantsonderzoek naar grondtransacties van de laatste twaalf jaar. Aanleiding was een geruchtenstroom over dubieuze grondzaken en een artikel in De Volkskrant over bedrijventerrein A4 Zone-West bij Schiphol. Daarbij ging het onder meer om de terreinen De Liede en de Wilhelminahoeve, waar ondernemer Rinus Beusenberg een groot sekspaleis wilde bouwen.

Accountant Ernst & Young en het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten hebben diverse zaken onderzocht, maar niet de eerdergenoemde terreinen omdat er nog rechtszaken lopen tussen Beusenberg en de gemeente. De ondernemer riep de raad - en dan vooral VVD-leider Henk Kuipers en GroenLinks-voorman Peter Boerman - vorige week als inspreker op ‘eindelijk eens ballen te tonen’ en voor een aanvullend onderzoek te stemmen.

Kuipers zei echter dat zijn fractie er geen behoefte aan heeft. Volgens hem voegt zo’n onderzoek niets toe aan wat al bekend is. De PvdA volgt die lijn. Namens GroenLinks twijfelde Peter Boerman nog. “We vragen ons af of we de antwoorden krijgen die we willen hebben.”

Andere partijen zijn wel voor aanvullend onderzoek. “De geruchten moeten de wereld uit,” stelde CDA’er Steffe Bak. Peter van Groenigen (HAP) opperde dat de rust in de gemeentelijke organisatie pas kan terugkeren als eerst de dubieuze dossiers grondig worden onderzocht.

Volgens burgemeester Theo Weterings zorgt nog dieper graven in het verleden juist voor meer onrust. Weterings zei er in elk geval tegen te zijn dat getuigen onder ede worden gehoord. De burgemeester verklaarde ook dat de gang van zaken rond de A4 Zone-West vorig jaar al bekend was bij het college omdat er contact was geweest met vastgoedonderneming Schiphol Real Estate. Dat wekte verbazing bij enkele fracties, omdat ze zich afvroegen waarom dit niet met de raad is gedeeld.

Beusenberg was na afloop pessimistisch. Hij zei grond te willen verkopen om nieuwe processen te kunnen voeren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie