Herdenking Schipholbrand in kerkcentrum De Ark

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 oktober is het twee jaar geleden dat bij de brand in het detentiecentrum te Schiphol elf personen om het leven kwamen. Tijdens een sobere herdenking in oecumenisch kerkcentrum De Ark aan het Muiderbos in Hoofddorp wordt daar, mede op initiatief van de Basisbeweging Nederland, tussen 19.30 tot 20.15 uur bij stil gestaan. Daarop aansluitend worden bloemen gelegd bij de elf herdenkingszuilen bij het detentiecentrum. De kranslegging begint omstreeks 20.30 uur. Er rijden twee bussen van De Ark naar het detentiecentrum.

Jos van Rooijen

De elf slachtoffers waren deels mensen die asiel hadden gevraagd in Nederland en daarop afgewezen waren. Zij werden daarom tijdelijk opgesloten in een gebouw dat, zo bleek later, daar niet geschikt voor was. De brand die in de nacht van 26 op 27 oktober uitbrak, werd hen noodlottig. Een van de nabestaanden, Ahmed Isa Al-Jabali, zit nog steeds vast op verdenking van brandstichting.

De herdenking in Hoofddorp en bij het detentiecentrum is niet de enige locatie waar stilgestaan wordt bij de fatale brand. Op initiatief van de Wakegroep en Vluchtelingen in de Knel in Eindhoven wordt van 20 tot 21 uur een bijeenkomst gehouden in de Zaal van 100 in het Stadhuis van Eindhoven. Daarna is er een stille tocht naar het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein, waar bloemen worden gelegd en waar zal worden stilgestaan bij onze eigen vrijheid: Waarom wij wel en zij niet?

Vervolgens houdt op 3 november de projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken haar jaarlijkse Werkdag Vluchtelingen. De bijeenkomst is opnieuw in de Guido de Bres Scholengemeenschap, Arnhemseweg 65 in Amersfoort. Thema van de dag is ‘Het Generaal Pardon en hoe nu verder?’ Over de afwikkeling en consequenties voor kerkelijke hulpverlening aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Meer informatie hierover op www.raadvankerken.nl.

Het adres van het detentiecentrum Schiphol is Ten Pol 64 in Oude Meer.

De aanvankelijk geplande stiltekring op de Plaza gaat niet door.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie