College: balans tussen lusten en lasten Schiphol herstellen

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De balans tussen de lusten en de lasten van de luchthaven Schiphol moet worden hersteld. Dat is de inzet van het college van B en W bij de besprekingen over de toekomst van Schiphol op de middellange termijn, die vorige maand zijn begonnen. De gemeenteraad buigt zich vanavond over de visie van het college.

Zoals bekend bereikte de luchtvaartsector in juni een akkoord met bestuurders uit de regio over de groei van het luchtverkeer tot eind 2010. De afspraak is dat het aantal vluchten per jaar mag groeien naar 480.000. Nu zijn dat er nog 435.000 per jaar.

De regio heeft daarbij wel als voorwaarde gesteld dat er uiterlijk eind maart volgend jaar een overeenkomst op tafel moet liggen voor het vliegverkeer tot pakweg 2025. Haarlemmermeer vindt daarbij dat de overlast voor omwonenden niet verder mag toenemen.

Dat moet onder meer gebeuren door een deel van de Schiphol-vluchten te verplaatsen naar andere luchthavens. In de wandelgangen circuleert al langer een plan van bewoners, dat uitgaat van een maximaal aantal vluchten op middellange termijn van 500.000 per jaar. Daarnaast zouden 100.000 vluchten via Lelystad, Rotterdam of Eindhoven moeten worden afgewerkt.

Wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken wil meer heldere afspraken maken om de hinder voor de inwoners te beperken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie