‘Meer jeugdvoorzieningen’

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad hield de hoorzitting om antwoord te krijgen op de vraag waar jongeren vandaag de dag behoefte aan hebben. Directe aanleiding was de impasse rond de groep bezoekers van het vroegere jongerencentrum De Hoeve. De raad is verdeeld over de vraag of de groep een nieuwe accommodatie moet krijgen of niet.

Gemeenteraad krijgt heldere boodschap voorgeschoteld tijdens hoorzitting HOOFDDORP - Er moeten snel meer voorzieningen komen voor jongeren. Die heldere boodschap kreeg de gemeenteraad vorige week te horen van diverse betrokkenen uit het jongerenwerk tijdens een hoorzitting in het raadhuis. Ook moeten de bestaande jeugdcentra vaker open, zo luidde een ander pleidooi.

De gasten die de gemeenteraad woensdagavond had uitgenodigd, maakten stuk voor stuk duidelijk dat er op dit moment te weinig beschikbaar is voor jongeren. Dat vonden ook vier vertegenwoordigers van de politie, onder wie districtschef Michiel Marchand. “Als wij jongeren ergens wegsturen omdat ze overlast zouden veroorzaken, moeten we ze wel ergens naar toe kunnen sturen. Met uitzondering van Zwanenburg is er geen enkele andere kern zo’n plaats beschikbaar.”

Directeur Ben Ottens van welzijnsstichting Meerwaarde onderschreef dat. Hij vindt ook dat er meer faciliteiten moeten komen voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar. Ottens bracht ook positief nieuws. Vanaf volgend jaar zijn de jongerencentra van Meerwaarde langer open, ongeveer tien uur per week. Dat komt doordat de jongerenwerkers worden vrijgesteld van zogeheten beheerstaken, zeg maar het regelen van de schoonmaak en de inkoop van de krant. Andere mensen nemen dat werk over. De gemeente stelt daar geld voor beschikbaar.

Het is hard nodig dat jongeren vaker terecht kunnen bij bestaande centra, zei het Nieuw-Vennepse dorpsraadslid Martijn Bakker. Hij hield met name een vurig pleidooi voor meer jongerenvoorzieningen in Getsewoud, omdat het aantal jongeren daar de komende jaren fors toeneemt. “Er is echt veel te weinig voor die groep”, zo drukte de Venneper de politiek op het hart.

Dakloos

Directeur Rob Kuiphuis van jongerenorganisatie Artquake maakte de raadsleden duidelijk dat Villa Artquake geen onderdak kan bieden aan de dakloze groep van De Hoeve, die vooral behoefte heeft aan een ‘huiskamer’ waar de jongeren op ongeregelde tijden bij elkaar kunnen komen. Volgens Kuiphuis is het imago van een accommodatie heel belangrijk en verlies je bezoekers als een centrum door een bepaalde groep wordt ‘geclaimd’.

Het toekomstige poppodium op het Cultuurplein biedt ook al geen uitkomst voor de Hoeve-groep, zo maakte kwartiermaker Leon Zwaans duidelijk. Het poppodium krijgt helemaal geen huiskamer, benadrukte hij, maar slechts een muziekcafé voor tachtig tot negentig bezoekers waar plaats is voor workshops en kleine muziekoptredens.

Bestuurslid Freek Hoogland van de stichting Cilinder, die de Hoeve-groep vertegenwoordigt, maakte duidelijk dat zijn groep het liefste vasthoudt aan het oude Hoeve-terrein, omdat er inmiddels een band is opgebouwd met de buurt. In andere gebouwen zou de groep zich veel meer aan de regels moeten houden, aldus Hoogland, en dat willen de jongeren niet.

Aan de raad nu de schone taak om de stortvloed aan woorden om te zetten in concrete daden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie