Fusie Woonmaatschappij en Ymere

15 november 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Woningcorporaties Ymere en Woonmaatschappij willen fuseren. De Raden van Bestuur en de Raden van Commissarissen van de beide organisaties hebben daartoe een voorgenomen besluit genomen.

Ymere en Woonmaatschappij zijn met samen 75.000 woningen belangrijke corporaties op de woningmarkt in de Noordvleugel van de Randstad. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de fysieke, sociale en economische problemen in de buurten en wijken. Een fusie maakt het mogelijk om een extra impuls te geven aan dertien wijken in Almere, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer. Dit zijn wijken die op punten als woonkwaliteit, sociale kwaliteit, voorzieningen, groen en veiligheid een forse verbeterslag nodig hebben. Met de aanpak van deze dertien wijken wordt ook invulling gegeven aan de ambities van het kabinet in casu de minister van Wonen Wijken en Integratie. Bij de keuze van de wijken is mede aansluiting gezocht bij de door het kabinet aangewezen veertig prioriteitswijken van de rijksoverheid.

De afgelopen jaren is gebleken dat investeringen in woningen en woonomgeving onvoldoende effectief zijn als niet tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in mensen en ‘maatschappelijk vastgoed’; dat wil zeggen goede scholen, betaalbare bedrijfsruimte en toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen. Zonder dit soort investeringen lukt het niet de ontwikkeling van een wijk de goede kant op te sturen.

Beide corporaties willen verder individuele problemen van bewoners ‘achter de voordeur’ zo snel mogelijk signaleren en daarvoor samen met andere maatschappelijke organisaties praktische oplossingen zoeken. In dit verband worden experimenten gestart om te onderzoeken welke aanpak het meest effectief is en nieuwe kansen biedt voor bewoners.

Ymere en Woonmaatschappij streven er naar per 1 januari 2008 te fuseren. De naam van de fusiecorporatie luidt: Ymere. De hoofdzetel is Amsterdam, er zijn vestigingen in Almere, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie