‘Voorman van de VVD als tijger in een te klein hok’

22 november 2007 om 00:00 Nieuws

Vorige week meldde deze krant al dat de sfeer tussen de VVD en PvdA tijdens en na de begrotingsbehandeling bepaald niet plezierig was. Aanleiding was het debat over nieuwbouw voor De Hoeve. Het leidde tot een harde botsing tussen VVD-fractieleider Kuipers en PvdA-raadslid Jacqueline van Popering, die voortdurend ‘mevrouw Van de Popering’ werd genoemd. Kuipers zei na afloop dat hij een ‘hartig woordje’ zou gaan praten met de coalitiegenoot. Volgens PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet was er niet zo veel aan de hand, want het moest toch ook voor de VVD duidelijk zijn dat de sociaal-democraten vasthielden aan hun eerder ingenomen standpunt over de Hoeve-groep.

Ergernissen tussen coalitiepartners VVD en PvdA nog niet voorbij HOOFDDORP - De irritaties tussen de twee voornaamste coalitiepartners, VVD en PvdA, over de opstelling tijdens de begrotingsraad galmen nog na in het raadhuis. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers heeft zich gestoord aan de jongste column van PvdA-raadslid Anne de Rooij op de website van de PvdA, waarin hij onder meer wordt omschreven als ‘een tijger in een te klein hok’.

Anne de Rooij, bij de VVD-fractie toch al niet het meest populaire PvdA-raadslid , schildert op haar weblog een ander beeld. Vooral Henk Kuipers krijgt er stevig van langs. “De voorman van de VVD heeft als een gefrustreerd roofdier door de gangen gewandeld. Als een tijger in een te klein hok, van trapgat naar een onderonsje naar collegekamer, van de bankjes in de raadzaal naar de fractiekamers. Getergd en geïrriteerd.”

Het contrast met haar eigen fractieleider was volgens De Rooij groot. “Onze hoofdman liep als een blije brombeer rond. Veel gedoe, veel gepraat, maar weinig zichtbare onrust. Hij heeft zich niet voor het karretje laten spannen en zich verzet tegen de achterkamertjespolitiek waar fractievoorzitters en wethouders de lijn bepalen. De fractie heeft met spanning in de fractiekamer gewacht op uitsluitsel en wij hebben het dualisme in het vaandel gehad. Met alle gevolgen van dien. Want de wethouders waren niet erg gecharmeerd van deze zelfstandig opererende fractie.”

Volgens Anne de Rooij hield Van Popering een ‘fantastisch betoog over het waarom van het voortbestaan van de Hoeve’. Zij noemt de reactie van Henk Kuipers daarop ‘beneden alle peil’.

Volgens VVD-voorman Kuipers betrof zijn ergernis niet zozeer het standpunt van de PvdA zelf, maar veel meer het feit dat de fractie haar coalitiepartners op geen enkele manier heeft ingelicht over haar uiteindelijke opstelling.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie