Eigen bijdrage Wmo komt er

22 november 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad gaat er in meerderheid mee akkoord dat mensen die gebruik maken van een Wmo-voorziening een eigen bijdrage moeten betalen. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad. De politieke partijen vinden wel dat moet worden onderzocht of meer Wmo-klanten met een smalle beurs hun eigen bijdrage kunnen terugkrijgen via de bijzondere bijstand.

De VVD nam tijdens de algemene beschouwingen alvast een voorschot op de discussie over de eigen bijdrage. Fractievoorzitter Henk Kuipers zei toen tegen een inkomensafhankelijke bijdrage te zijn, omdat dit opnieuw vooral ‘hardwerkende Haarlemmermeerders’ zou treffen. Raadslid Hans van Bijsterveldt bleef vorige week bij dat standpunt, al gebruikte hij andere woorden.

Fractievoorzitter Marjolein Steffens van de HAP vond dat het college veel meer voor de portemonnee van Wmo’ers kan doen. De SP keerde zich tegen elke vorm van eigen bijdrage. “Mensen die gebruik maken van de Wmo hebben het al moeilijk”, zei fractievoorzitter Daan Mahieu. “Je moet ze dan ook niet nog een eigen bijdrage laten betalen. Is dat een straf voor hun aanwezigheid op de wereld?”

Een meerderheid was het daarmee oneens. Wil je de Wmo ook in de toekomst betaalbaar houden dan ontkom je niet aan een bijdrage naar draagkracht, zo was de algemene opvatting. Ook Wmo-wethouder Tom Horn is dat van mening. Volgens hem is de eigen bijdrage door de rijksoverheid min of meer vastgelegd. Een gemeente kan hooguit compensatie bieden in de vorm van bijzondere bijstand.

De raad was niet erg te spreken over het Wmo-beleidsplan. Er ontbreekt een scherpe analyse en er worden te weinig concrete acties genoemd, zo oordeelde VVD’er Van Bijsterveldt. Hij vond dat het college dit verzuim moet goedmaken voordat er verder wordt gepraat. Ook andere fracties waren ontevreden. “Heel veel zaken zijn niet ingevuld”, aldus Marjolein Steffens. Wethouder Horn zei dat het soms lastig is om de juiste informatie boven water te krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie