Museum De Cruquius is toe aan ingrijpende verbouwing

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

Met het symposium werd het leggen van de eerste steen voor stoomgemaal De Cruquius op 28 juli 1847 herdacht. Tijdens het symposium werd ‘Het Corpus Cruquius’ officieel gepresenteerd, een boek van ruim 1.550 pagina’s waaraan schrijver Vincent Erdin meer dan drie jaar heeft gewerkt. Het imposante boekwerk beschrijft alle ontwikkelingen rond De Cruquius van even voor de droogmakingswet uit 1839 tot aan de beginjaren van het museum.

Historisch stoomgemaal past uitstekend in toekomstig museumpark CRUQUIUS - Om de toekomst van het historische stoomgemaal De Cruquius veilig te stellen is een ingrijpende verbouwing nodig. De kosten daarvan worden op vijftien miljoen euro geraamd. De ‘nieuwe Cruquius’ zou prima passen in het toekomstige museumpark bij Cruquius, waarvan de gemeente op dit moment de haalbaarheid onderzoekt. Directeur Gerald Wilmink van De Cruquius deed dat vorige week uit de doeken tijdens het symposium ‘De eerste steen boven’ in het museum.

Het nieuwe boek dient ook als belangrijke informatiebron voor de aangekondigde restauratie van het stoomgemaal. Uit historische bronnen blijkt namelijk dat in de loop van de tijd veel details zijn verdwenen, waarvan het de bedoeling is dat die terugkeren. Gerald Wilmink: “Onze toekomstvisie ‘de nieuwe Cruquius’ beoogt een ingrijpende restauratie van het rijksmonument tot het midden van de negentiende eeuw met een nieuwbouw voor de museumfunctie en een splitsing van het monument en de horecagerelateerde evenementen.”

Volgens Wilmink moet het gemaal hiervoor een ‘beeldenstorm’ ondergaan. Het monument wordt ontdaan van alles dat niets met het originele stoomgemaal te maken heeft. Daarnaast is het de bedoeling dat oorspronkelijke details van het gemaal terugkeren, zodat de museumbezoeker het stoomgemaal kan ervaren zoals dat ook in de negentiende eeuw gebeurde.

Er zijn twee opties denkbaar: terugbrengen naar de staat van 1849 of die rond 1861, toen het ketelhuis aan beide kanten een zijvleugel kreeg. Gerald Wilmink zei vorige week dat het daarom nog onduidelijk is hoe de nieuwe Cruquius er precies uit komt te zien en wanneer het project klaar is. Feit is wel dat de voorlopige plannen goed zijn ontvangen door betrokken partijen zoals het Hoogheemraadschap van Rijnland, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, de gemeente, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. “Wat ons betreft staat niets een renaissance van De Cruquius als startschot van de vroege industriële revolutie in ons land nog in de weg”, aldus directeur Wilmink.

Burgemeester Theo Weterings maakte tijdens het symposium helder dat de gemeente het Cruquiusmuseum een warm hart toedraagt. “Haarlemmermeer is trots op haar gemaal. En terecht, want het is al door velen geschetst: De Cruquius is het enige nog volledig in tact zijnde stoomgemaal. En tegelijkertijd een belangrijk museum voor onze gemeente en voor ver daarbuiten.” De burgemeester zei verder dat De Cruquius samen met het Historisch Museum Haarlemmermeer en met oorlogs- en verzetsmuseum Crash een belangrijke publiekstrekker kan worden in het toekomstige museumpark.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie