Gustavo Toker laat met bandoneon en piano tango en milonga spreken

28 februari 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De uit Buenos Aires afkomstige Gustavo Toker is een van de meest toonaangevende bandoneonisten, componist van Argentijnse muziek en vurig pleitbezorger van de tango en de milonga, de oude muziekstijlen van zijn geboorteland Argentinië. In zijn zoektocht naar de wortels van deze genres, maakte Toker arrangementen van bekende en minder bekende werken en nieuwe composities. Hij ging hierbij slechts uit van bandoneon en piano. Dit resulteerde in prachtige werken, slechts door twee instrumenten ten gehore gebracht, maar met orkestrale allure. In ‘The Art of Duo; Tango y Milonga’ brengt Gustavo Toker samen met zijn vaste pianist José Lopretti de muziek tot leven. Het programma is woensdag 5 maart om 20.30 uur in Het Oude Raadhuis te zien. Het gaat om een try-out.

‘The Art of Duo; Tango y Milonga’ is een programma vol verrassingen, nieuwe verhalen, werken van in vergetelheid geraakte Argentijnse componisten en nieuwe stukken van Toker zelf. De nummers die gespeeld worden, zijn een organische mix van invloeden uit verleden en heden, opgetild naar een hoger niveau vol dynamiek en expressie. Over Gustavo Tokers vorige programma schreef de pers: “Zijn beheersing van het berucht moeilijke instrument is voorbeeldig. Hij ontlokt er ontelbaar veel nuances aan, laat het intiem fluisteren en uitbundig jubelen. Het blazende geluid bij het ‘induwen’ van het instrument wordt een zucht van vervoering en schoonheidszin” (Leeuwarder Courant) en “Gustavo Toker beheerst zijn instrument volledig. Zijn grote muzikale talent is onmiskenbaar.” (Buenos Aires Herald, Argentinië).

Gustavo Toker woont en werkt sinds 1992 in Nederland. Onder zijn eigen naam heeft hij talloze cd’s uitgebracht. Ook heeft hij gespeeld met en meegewerkt aan de opnames van de beroemde Argentijnse zanger Léon Gieco, van wiens band hij sinds 1990 deel uitmaakt. In Nederland is Gustavo Toker te zien geweest met Marjolein Touw, het Scapino Ballet en het Aurelia Saxofoon Kwartet. Hij toerde hiernaast verschillende malen langs de theaters met programma’s waarin hij de tango en de milonga opnieuw tot leven bracht. Hij deed in 2002 en 2005 hiermee ook Hoofddorp aan. Solo en met zijn band toerde Gustavo Toker tevens door een groot deel van Europa.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie