‘Maak van Floriadegebouw natuur- en milieucentrum’

28 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Het zijn ambitieuze plannen die de gemeente heeft voor een nieuw natuur- en milieucentrum in Haarlemmermeer. Duurzaamheid en topniveau horen daarbij. De locatie moet goed toegankelijk zijn, moet voldoende ruimte bieden en ook nog eens uitstraling hebben. Wat de Vereniging Dorp Vijfhuizen en de stichting Vrienden van het Floriadegebied betreft hoeft de gemeente niet verder te zoeken naar een geschikte locatie. “Alles is al kant en klaar voorhanden. Het centrum zou uitstekend gevestigd kunnen worden onder het grote glazen dak op het Floriadeterrein. Dit gebouw is gelegen in het natuurgebied de Groene Weelde. Een mooiere locatie is nauwelijks denkbaar”, menen respectievelijk Reint Buser en Merijka Setz. De Groene Weelde is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur van de provincie Noord-Holland. Volgens Setz leven in het prachtige gebied beschermde dieren als de dwergvleermuis, de meervleermuis en de rugstreeppad.

Vijfhuizenaren komen met suggestie voor locatie VIJFHUIZEN - De gemeente Haarlemmermeer zoekt een locatie voor een nieuw natuur- en milieucentrum in Haarlemmermeer. Een aantal partijen in Vijfhuizen heeft aangegeven een prima plek te weten: Het Glazen Dak van de voormalige Floriade.

Buser en Setz noemen de ligging van het gebouw ideaal. “Er is voldoende parkeergelegenheid, het heeft uitstraling, is uitstekend over de weg en met openbaar vervoer te bereiken en vanaf het terrein kan men eenvoudig naar de Groene Weelde met de Big Spotters Hill en naar het Haarlemmermeerse Bos gaan.”

Het Floriadegebouw grenst aan de wijk Stellinghof in Vijfhuizen. “Het bestemmingsplan verbiedt een lawaaiige bestemming”, weet Merijka Setz. “Bij de aankoop van hun kavel kregen de toekomstige naaste bewoners te horen dat het gebouw als bestemming beurs- en congrescentrum zou krijgen. Een natuur- en milieucentrum past veel beter.” Suggesties? “Er kunnen interessante tentoonstellingen en workshops voor bijvoorbeeld schoolkinderen worden gehouden over de natuur. Laat ze eens van zelfgeplukte brandnetelsoep maken of een uilenbal ontleden. Aan kinderen, maar ook aan volwassenen, kan er interessante informatie gegeven worden over natuur en milieu en hoe wij kunnen bijdragen aan de duurzaamheid ervan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie