‘Er gaat een wereld voor je open’

6 maart 2008 om 00:00 Nieuws

“Mijn belangstelling voor historie werd geprikkeld door de docent geschiedenis op de middelbare school. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, daar liggen mijn roots. Toch woon ik al 45 jaar in Haarlemmermeer, dus dit is blijkbaar grond waar ik ook kan aarden.

Ineke Cohenno: werkgroep Archief/documentatie/foto’s/dia’s MEER-HISTORIE - De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen die werkgroepen zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid? In deel 5: Ineke Cohenno.

Een oproep aan vrijwilligers om de bibliotheek en het archief van de stichting Meer-Historie op orde te brengen trok elf jaar geleden mijn aandacht. Het leek me leuk, ik was net met de vut en had tijd over. Zo zijn we met z’n vieren begonnen aan het uitzoeken, systematiseren en rubriceren van een omvangrijke boeken- en papierwinkel. In de kelder van het gemeentehuis hebben we nog instructie gekregen van de toenmalige gemeentearchivaris Wim van der Meulen. Hij heeft in eerste instantie gezorgd voor een verantwoorde werkstructuur. Eerst hebben we ons gebogen over de boeken, daarna de documenten en krantenartikelen en later ook de foto’s en dia’s. Rubrieken maken, coderen, beschrijven, digitaliseren en zuurbestendig opruimen. Ik kwam niet alleen in aanraking met allerlei interessante informatie over de geschiedenis van Haarlemmermeer, maar leerde ook van alles over technieken van archiveren en conserveren. Foto’s en dia’s hebben een chemisch proces ondergaan en overleven onder andere omstandigheden dan papier. Ik moet zeggen dat Meer-Historie deze klus zeer professioneel heeft aangepakt. We zijn niet zomaar op eigen houtje aan de slag gegaan, maar werden regelmatig door specialisten gecoacht en begeleid. Zo raak je vertrouwd met allerlei moderne archiveringstechnieken en dat is razend interessant.

Familieverhalen

Geschiedenis wordt gemaakt door mensen met hun ervaringen en verhalen. Het bewaren, doorgeven en toegankelijk maken van die informatie voor de volgende generatie is belangrijk anders verdwijnt het en krijg je op den duur een volk zonder verleden. Daarom zijn we als werkgroep ook tuk op familiearchieven en historisch archief van bedrijven. Uit die stukken kun je zoveel afleiden over de ontwikkeling van een gebied en de mensen die er geleefd hebben. De vereniging van suikerbietentelers Noord-Holland heeft onlangs zijn archief aan ons geschonken. Dan gaat er via die papieren een ongekende wereld voor je open. Het besef voor het belang van historische kennis komt bij de meeste mensen pas later op gang, maar eigenlijk kun je niet vroeg genoeg beginnen met je te verdiepen. Met historische kennis over je woongebied voel je je sneller thuis, omdat de omgeving vertrouwder wordt. Al is er veel cultureel erfgoed verdwenen uit Haarlemmermeer, er zijn nog genoeg herkenningspunten die tot de verbeelding spreken. Ik denk alleen al aan de grond die door mensenhanden is geworden tot wat die nu is. Als werkgroep zijn we er trots op dat we de basis gelegd hebben voor een systeem waar straks anderen weer mee verder kunnen. En, o ja, we zoeken nog iemand met computerkennis die onze werkgroep komt versterken.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan naar de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of mail naar gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie op www.meerhistorie.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie